Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

"Nem lehet így bánni EU-tagállamokkal": a helyreállítási tervekről vitáztak Strasbourgban

A még el nem fogadott helyreállítási tervekről vitázott tegnap késő délután az Európai Parlament (EP). Győri Enikő fideszes képviselő azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy ne engedjen a politikai nyomásgyakorlásnak, mielőbb fogadja el a magyar és a lengyel dokumentumokat. Cseh Katalin, a Momentum politikusa ezzel szöges ellentétben azt sürgette, hogy Brüsszel ne mutasson megbékélést Magyarország és Lengyelország felé. A lengyel ellenzék és kormánypártok közben a politikai nézetkülönbségek ellenére is egyszerre követelték az EB-től, hogy mielőbb juttassa el a pénzt az arra rászoruló lengyeleknek.

Judi Tamara (MWH Brüsszel)
2021. 10. 07. 9:03
Forrás: Európai Bizottság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Zajlanak a tárgyalások a magyar, a lengyel és a svéd helyreállítási tervek elfogadásáról, a bizottság mielőbb zöld jelzést akar adni a dokumentumoknak 

 - erről beszélt Paolo Gentiloni gazdasági biztos, aki tegnap késő délután az Európai Parlamentben számolt be a még el nem fogadott helyreállítási tervekről. A bizottsági tag elmondta, az EB eddig huszonkettő dokumentumot fogadott el, több mint 51 milliárd euró értékben pedig megkezdte az idén előfinanszírozható összegek folyósítását. Emlékeztetett rá, Hollandia és Bulgária ezidáig nem nyújtottak be helyreállítási tervet Brüsszelnek. Az olasz biztos szólt arról is, hogy az elszámoltathatóság az egyik szempont a történelmi mértékű uniós helyreállítási program végrehajtásánál. Mint mondta, ehhez az idén hatályba lépett jogállamisági rendelet a segítség. - Az Európai Bizottság a jogállamiság fenntartására törekszik. Egyes tagállamokban látunk aggasztó fejleményeket - húzta alá Gentiloni, akinek a szavait elsősorban az EP baloldaláról üdvözölték. 

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője a parlamenti vitában méltatlannak nevezte a magyar terv körül kialakult helyzetet. - Azt kérem a Bizottságtól, hogy ne veszélyeztesse tovább a saját hitelességét, legyen bátorsága véget vetni ennek a történetnek – mondta a politikus, aki szerint az EP-ben nyomásgyakorlás, politika zsarolás folyik. 

Győri Enikő leszögezte, hogy a kormány nem fog engedni a gyermekvédelmi törvényből.

 - Minket nem lehet megvásárolni – mondta, kijelentve, hogy Magyarország saját erőből kezdi végrehajtani a helyreállítást szolgáló projekteket, mivel az ország hitelminősítése nemrég tovább javult, az unióhoz hasonló feltételekkel kap pénzt a piacon. - Ez a magyar embereknek jár – húzta alá, azt is az Európai Bizottság szemére vetve, hogy a testület nem alkalmazhatna kettős mércét, nem támaszthatna extra feltételeket egyes tagállamok esetében a kifizetésekhez. 

A Fidesz politikusa sérelmezte a kettős mércét Fotó: Michel CHRISTEN / Európai Parlament

A baloldal részéről a nemrég hazánkban járt LIBE-misszió vezetője, Gwendoline Delbos Corfield amellett érvelt, hogy amennyiben az EB megadja a zöld jelzést a magyaroknak, eurómilliárdoknak tűnhet nyoma. Az Újítsuk meg Európát francia képviselője, Valerie Hayer szerint pedig arról van szó, hogy az EU nem finanszírozhatja az „antiliberálisokat”. Cseh Katalin, a Momentum képviselője angol nyelvű felszólalásában annak a véleményének adott hangot, hogy „jogállamisági válság” van Európában: szerinte bár a felek azt állítják, hogy közel az egyezség, sem Lengyelország, sem Magyarország esetében nem látni "eredményeket". - Pár hónapnyi átláthatatlan egyezkedés után folyni fog a pénz. Kollégák, ez nem Von der Leyen hitelességi problémája, ez a miénk. 

Az Európai Bizottság nem mutathat megbékélést

 - fűzte hozzá a képviselőnő.

A lengyelek is méltatlankodtak, sürgették a Bizottságot

A vitában közben a lengyel ellenzéki és kormánypárti képviselők egyszerre sürgették, hogy Brüsszel fogadja el végre a varsói tervet. 

- Ez a vita nagyon fontos a lengyeleknek, a lengyel önkormányzatoknak és vállalatoknak. Az illetékes lengyel miniszter augusztusra ígérte a pénzt, most október van. Mi még mindig nem tudjuk, hogy miért áll a kifizetés. Igaz, hogy a dokumentum nem felel meg az összes követelménynek, nem teljes? Mi lesz az idén előfinanszírozható összeggel? - kérdezte Andrzej Halicki, az ellenzéki Polgári Platform politikusa, választ követelve az EB-től. - A lengyelek várnak erre a pénzre - húzta alá a néppárti politikus. 

Bogdan Rzońca, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság EP-képviselője felszólalásában szintén több kérdést intézett a bizottsághoz, szerinte ugyanis nincs joga alapja annak, ahogy Brüsszel az európai szolidaritással szemben cselekszik, amikor nem fogadja el bizonyos országok helyreállítási terveit. - Drámai a helyzet. Ezeket a forrásokat célba kell juttatni - hangsúlyozta, hozzátéve: Lengyelország átfogó tervet nyújtott be a brüsszeli testületnek, ami még arra sem méltatja a lengyeleket, hogy jelezze, mikor készül el a dokumentum értékelése. 

 Nem szabadna így viselkedni egyetlen uniós állammal sem 

- zárta felszólalását.

Lapunk is írt róla, hogy a múlt héten lejárt az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány által még júliusban kijelölt határidő a hazai helyreállítási terv elfogadására. Azóta az EB a finneknek és az észteknek is zöld jelzést adott, tehát e sorok írásakor a magyar, a lengyel és a svéd helyreállítási terv vár bizottsági elfogadásra. Hollandia és Bulgária ezidáig nem nyújtottak be hasonló dokumentumot Brüsszelnek. Az alkufolyamat az uniós bizottsággal azután akadt meg, hogy nyáron az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt - utóbbi miatt az EB kötelezettségszegési eljárás is indított Magyarország ellen. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.