Brüsszel halogatja a helyreállítási terv elfogadását

Amíg Brüsszel bürokratikus akadályokkal van elfoglalva, az Európai Unió versenytársai növelik előnyüket – figyelmeztetett Varga Mihály.

Magyar Nemzet
Forrás: PM2021. 10. 05. 12:43
null
Gazdaságvédelmi Operativ Törzs. 20200702 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár a járványhelyzet már másfél éve tart, az Európai Bizottság még mindig nem fogadta el több ország helyreállítási tervét, döntés helyett egyeztetések folynak – jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (Ecofin) követően.  A tárcavezető kiemelte: amíg Brüsszel bürokratikus akadályokkal van elfoglalva, az Európai Unió versenytársai növelik előnyüket, ezért Magyarország a helyreállítás felgyorsítását szorgalmazza.

– Mindössze tíz olyan európai ország van, amelyik elérte a válság előtti gazdasági szintet, és Magyarország ebbe a csoportba tartozik – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a jelek szerint a brüsszeli bürokrácia figyelmen kívül hagyja, hogy amikor a gazdaság újraindításáról beszélünk, akkor nem elvont gazdasági mutatókról van szó, hanem emberek munkahelyéről, vállalkozások megmaradásáról, vagy éppen a globális gazdasági versenyben való helytállásról. A források késlekedése arra kényszeríti az uniós országokat, hogy előfinanszírozzák az újraindítás költségeit, ez pedig komoly terhet ró a költségvetésekre. A tárcavezető kiemelte, hogy

Magyarország finanszírozása biztosított, köszönhetően egyebek mellett az elmúlt évtized gazdasági eredményeinek és a sikeres kötvénykibocsátásnak.

– A magyar álláspont kezdetektől fogva világos, a helyreállítási eszköz célja a gyors reagálás lenne, az unió intézményrendszerének feladata pedig a források gyors kihelyezése.  Ezért a még jóváhagyásra váró helyreállítási és ellenálló képességi tervek mielőbbi hivatalos elfogadását szorgalmazzuk – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint a magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel minden előírásnak, azonban az ezzel kapcsolatos technikai párbeszéd még tart. – A célunk az, hogy mielőbb megállapodás szülessen, továbbra is konstruktívan állunk a tárgyalásokhoz, ugyanakkor a politikai indíttatású kifogásokat és a kettős mérce alkalmazását elutasítjuk – szögezte le.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.