Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Tovább tárgyalnak a magyar helyreállítási tervről

Az Európai Bizottság az egész integrációt veszélyezteti, ha visszatartja a „fekete bárány” tagállamoknak járó pénzt.

Judi Tamara (MWH, Brüsszel)
2021. 09. 30. 12:23
VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2021. április 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök éjfélkor lejár az Európai Bizottság és a magyar kormány által még júliusban kijelölt határidő a hazai helyreállítási terv elfogadására. A brüsszeli székhelyű testület ma arról tájékoztatott, hogy nincs alku a felek között, de

dolgoznak rajta, hogy mielőbb megállapodjanak Magyarországgal.

A bizottság illetékes szóvivője nem tudta megmondani, hogy ehhez pontosan mennyi időre lesz szükség, de nyomatékosította, hogy folyamatosak a tárgyalások. Mindez egybevág azzal, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott a szerdai Kormányinfón. Mint fogalmazott, az EB-nek minél előbb meg kellene állapodnia azokkal az országokkal, amelyekkel ezt még nem tette meg. 

Lapunk hasábjain is többször írtunk róla, hogy Magyarország májusban nyújtotta be Brüsszelnek a tervet, ami alapján  összesen 7,2 milliárd eurót, azaz 2511 milliárd forintot kap majd a járvány utáni helyreállításra az uniós alapból. Az összeg tizenhárom százaléka – 326 milliárd forint – előfinanszírozás útján érhet célba idén. Az EB-nek eredetileg két hónapja volt rá, hogy értékelje a tervet, ám a konstruktív tárgyalások a gyermekvédelmi törvény júniusi elfogadása után megakadtak. Épp a kormánnyal szemben mindig kritikus brüsszeli Politico portál erősítette meg a nyáron, hogy az uniós bizottság rövid időn belül kétszer is törölte Ursula von der Leyen budapesti útját, amikor is Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentették volna be a magyar helyreállítási program brüsszeli jóváhagyását. Brüsszelben csütörtökön is tartották magukat ahhoz az állásponthoz, hogy az LMBTQ-vitának nincs köze a pénz visszatartásához. 

A fekete bárányok várnak a sorukra?

Az EB egyébként már javában folyósítja is a helyreállítási pénzek előfinanszírozható részét: legutóbb Ausztria kapta meg a neki járó 450 millió eurót. Összességében pedig már ötvenmilliárd euró felett jár a tagállamoknak időközben juttatott összeg. 

Árulkodó, Brüsszel immár húsz ország nemzeti helyreállítási tervének adott zöld jelzést: a magyarok, a lengyelek, a finnek és az észtek még várnak a sorukra. Bulgária és Hollandia ez idáig tervvel sem rukkoltak elő.

Lengyelország esetében pedig már lényegében kétszer „hosszabbított” a bizottság. Ismert, a lengyelek az igazságügyi reform nyomán szinte évek óta kemény vitában állnak a testülettel. 

Brüsszeli források lapunk figyelmébe ajánlották, hogy az EB az egész integrációt veszélyezteti, ha a helyreállítást feláldozza a politika oltárán, tehát a vele vitában álló tagállamoktól tart vissza pénzt. A magyar és a lengyel kormányok berkeiből egyébként következetesen sérelmezik azt is, hogy a testület az egyenlőség címszó alatt nem egyidejűleg állapodott meg a tagállamokkal. 

Mindenesetre optimizmusra adhat okot, hogy Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár a napokban egy pódiumbeszélgetésen mindössze hetekre becsülte a megállapodáshoz szükséges időt. Elárulta azt is, hogy a terv tartalmát illetően nincsenek viták, az EB a végrehajtás során vár további garanciákat a budapesti kormánytól.

Borítókép: Orbán Viktor és Ursula von der Leyen brüsszeli találkozója 2021 tavaszán Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.