Az Egyesült Királyság további csapásokat ígér

A hajózás szabadságának védelme a tét.

Forrás: BBC2024. 01. 14. 7:28
null
Szanaa, 2024. január 12. Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyûlést tartanak a jemeni fõvárosban, Szanaában 2024. január 12-én. Reggelre virradóan a brit légierõ amerikai támogatással katonai mûveletet hajtott végre a jemeni húszi lázadók szárazföldi állásai Absz városának repülõtere és egy Bani körzetbeli katonai célpont ellen, mert a brit védelmi tárca szerint húszi katonai létesítményekbõl felderítõ és támadó drónokat indítottak a Vörös-tenger felé. A jemeni húszi vezetés közölte, hogy folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság katonai beavatkozása a húszi lázadók ellen Jemenben nem csupán egy átlagos konfliktus megnyilvánulása volt, hanem egy globális problémát érintő válságra adott válasz. David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere, hangsúlyozta: 

A beavatkozás nem választás kérdése volt. A húszi csoport elleni akciók szükségesek voltak a vörös-tengeri kereskedelem biztonságának fenntartása érdekében.

– írta a BBC. 

Cameron kijelentette, hogy az Egyesült Királyság többször is figyelmeztette a húszikat, mielőtt az Egyesült Államokkal közösen támadást indítottak.

Hangsúlyozva a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalak kritikus fontosságát, a külügyminiszter elmondta, hogy ha továbbra is akadályozzák ezeket a létfontosságú útvonalakat, akkor a következmények globálisan is érezhetők lesznek, és az Egyesült Királyságban is el fognak szabadulni az árak.

Kiemelte: a teherhajók elleni támadások – még azok ellen is, amelyeknek nincs közük Izraelhez – arra kényszerítették a nagy hajózási társaságokat, hogy a Vörös-tengerről eltérítsék a hajókat és a Dél-Afrika körüli hosszabb útvonalat válasszák.

David Cameron kiemelte az Egyesült Királyság elkötelezettségét is a „hajózás szabadságának” fenntartásának védelme mellett is, amely szerinte egy alapelv, ami elengedhetetlen a globális kereskedelem és a jólét fenntartásához. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság megfontolt lépései is ezek a létfontosságú ellátási láncok védelméért szolgálnak.

A külügyminiszter felszólította a húszikat, hogy újabb támadásra számíthatnak, amennyiben továbbra is folytatják a hajók elleni fegyveres akcióikat. folytatódnak.

Mindig meg fogjuk védeni a hajózás szabadságát. És ami igazán fontos, hogy készek leszünk a szavakat tettekkel is alátámasztani

 – jelentette ki Cameron.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Irán, Izrael fő ellensége jelentős szerepet játszik a húszi csoport támogatásában. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös fellépésének célja az iráni támogatással kiépített ellenséges húszi erők lerombolása volt.


Borítókép: Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én. (fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.