Brüsszelben aggódnak, hogy Orbán Viktor hogyan dönt

Orbán Viktor decemberben már egyszer nem fogadta el a költségvetést.

Forrás: Politico2024. 01. 17. 15:24
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. december 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több európai diplomata és tisztségviselő szerint Orbán egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elfogadja a kompromisszumot az Ukrajnának szánt költségvetés felhasználásáról, noha a megállapodás valószínűleg most is elmarad azokról a követelésekről, amelyeket a múlt havi sikertelen csúcstalálkozó alatt megfogalmaztak − írta meg a Politico

Orbán Viktor decemberben nem járult hozzá, az ötvenmilliárd eurós négyéves finanszírozási csomaghoz, a lap emlékeztetett rá, ahhoz, hogy megadják a támogatást, ahhoz az EU 27 kormányának egyhangú támogatására lett volna szüksége.

Lapunk is megírta, hogy a közelmúltban petíció indult a magyar kormány szavazati jogának megvonásáért a tagállamok tanácsában. A Magyarország iránti ellenszenvet jól mutatja az is, hogy a petíción 120 aláírás gyűlt össze. Az aláírásgyűjtést kezdeményező néppárti EP-képviselő olyan mondatokat is megengedett magának, hogyha megnézzük a Fidesz narratíváját az évek alatt, főleg a választások előtt, akkor tényleg találunk némi hasonlóságokat a nácik narratívájával.

Míg Brüsszelben volt némi hajlandóság arra, hogy Orbánnak engedményeket tegyen a megállapodás érdekében, többen elutasították Magyarország azon törekvését, hogy az Ukrajnának szánt támogatást éves részletekre ossza fel, amihez évente egyhangú jóváhagyásra lenne szükség. A Politico szerint ez Orbánnak felhatalmazást adna arra, hogy évente blokkolja Ukrajna uniós támogatását, vagy engedményeket csípjen Brüsszeltől vétójának feloldása miatt. Az éves felülvizsgálatot azonban többen támogatják. 

A bizottság egy „vészfék” bevezetését is fontolgatja, amely lehetővé tenné az ukrajnai finanszírozás ellen tiltakozó bármely ország számára, hogy késleltesse a kifizetéseket, és elhalassza a megbeszéléseket az EU vezetőinek csúcstalálkozóján. Ez a lehetőség azonban nem tenné lehetővé, hogy egyetlen tagállam megvétózza a kifizetéseket.

A konszenzus az, hogy a végső kompromisszumnak tartalmaznia kell némi engedményt Magyarországnak, ami elég ahhoz, hogy Orbán Viktor elfogadja a döntéseket. 

Lapunk is írt róla, hogy Ursula von der Leyen  valóban aggódhat, hogy a tagállamokban – amelyeknek a támogatására szüksége lehet – fokozódik iránta az ellenszenv. A Politico felhívta a figyelmet többek között a bizottság Orbán Viktorral való szembenállására is. „Gyakran úgy tűnik a közvélemény számára, hogy Európát a bizottság és annak elnöke irányítja” – mondta nemrég Orbán Viktor a brüsszeli lap szerint. „Úgy gondolunk rá és úgy olvassuk a szavait, mintha Európa vezetője beszélne – holott ő valójában a mi alkalmazottunk, a mi fizetett alkalmazottunk, akinek az a dolga, hogy végrehajtsa a döntéseinket” – idézik tovább a magyar kormányfőt.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfón a karmelita kolostorban 2023. december 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.