Csütörtök estig kapott időt a gazdáktól Berlin + videó

Egyre nagyobb a baj Németországban, az élelmiszer-ellátásra is kihathatnak a gazdatüntetések.

Forrás: Mandiner, Origó2024. 01. 16. 11:02
null
Berlin, 2024. január 15. Tüntetõ gazdálkodók traktorokkal és jármûvekkel a berlini kormányzati negyedben 2024. január 15-én. A parasztgazdák a mezõgazdasági adókedvezmények jelentõs csökkentése miatt tiltakoznak. MTI/AP/Ebrahim Noruzi Fotó: Ebrahim Noruzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen leálltak a német gazdák tiltakozásai, miután hetekig tartó tüntetéssorozatot indítottak el az országban a tervezett támogatáscsökkentések miatt – írta a Mandiner kedden az Euractiv hírportálra hivatkozva. Joachim Rukwied, a mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke kijelentette, hogy tárgyalásokat folytat a szövetségi kormánnyal, de hangsúlyozta, hogy 

csütörtök estig eredményeket szeretne elérni.

A tüntetések, amelyek az új év kezdete óta elzárják az utakat, hétfőn a berlini Brandenburgi kapu előtt tetőztek, írják. A becslések szerint a 30 ezer tüntető és jóval több mint ötezer traktoros részvétele a szervezők és a hatóságok várakozásait messze felülmúlta. „De eljött a tárgyalások ideje” – mondta Rukwied a német hárompárti kormánykoalíció parlamenti frakcióival folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón. Rukwied úgy fogalmazott, a gazdák most „visszafogottan jelzik tárgyalási hajlandóságukat”.

 

Akadozhat az élelmiszer-ellátás Németországban

A kormány, látva a gazdák haragját, visszavonta a mezőgazdasági gépjárművekre kivetni kívánt adó törlését, a Német Gazdák Szövetsége azonban minden intézkedés eltörlését követeli. A Bajor Gazdák Szövetsége korábban azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza a németországi élelmiszer-ellátást – emlékeztetett cikkében az Origó.

Eddig tartózkodtunk az infrastruktúra, például az élelmiszer-ellátás blokkolásától

– mondta Günther Felssner, az egyesület elnöke az Augsburger Allgemeinének, kilátásba helyezve, hogy ez megváltozik.

Holger Hennies, az alsó-szászországi Landvolk elnöke közölte: „Kitartunk. A tél még hosszú. Csak figyelmeztetni tudom a politikusokat, hogy másként kormányozzanak, mint ahogyan jelenleg teszik”.

A közvélemény-kutatások adatai is azt jelzik, hogy ami jelenleg a német utcákon történik, az több, mint a gazdák tiltakozása: ez lázadás a kormány ellen. A lakosság többsége támogatja a gazdák követeléseit, 45 százalék pedig maga is utcára vonulna, hogy tiltakozzon a kormány politikája ellen. A BILD INSA felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a gazdák követeléseit, és mindössze 22 százalék ellenzi a tiltakozást. A Forsa felmérése szerint pedig a megkérdezettek 81 százaléka megérti a gazdálkodók útlezárásait. Csak 18 százalék ellenzi azt.

Olaf Scholz kancellár népszerűségi mutatója 19 százalékra zuhant, és a németek kétharmada már leváltaná posztjáról.

 

Mi történt Németországban?

Berlin irányába egy héttel ezelőtt indult traktorkonvoj: több ezer elégedetlen gazda vette blokád alá a német fővárost. Azóta el sem mozdultak, és folyamatosak a tiltakozó akciók. Forrnak az indulatok. A tüntetők országszerte autópályákat, gyorsforgalmi utakat bénítottak meg és tömegtüntetéseket tartottak. Dudáltak és villogtak a mezőgazdasági gépek, végeláthatatlan sorokban álltak az elmúlt napokban például Augsburgban és Nürnbergben is – írta a Híradó.hu. 

Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk

– foglalta össze követeléseiket Hubertus Krupp gazda.

A német baloldali kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a költségvetési nehézségek miatt évi 480 millió eurót vonnak el a mezőgazdaságtól. Megszüntetnék a gázolaj-támogatásokat és csökkentenék az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósulna meg, és nem azonnal, hanem fokozatosan.

 

Magyarázkodik a német baloldal

Cem Özdemir, a Zöldek mezőgazdasági minisztere szélsőjobboldali személyekre figyelmeztetett, akik kormánybuktató fantáziáikban a demokrácia elrohadását akarják látni. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter pedig a tiltakozó gazdákat egyenesen a társadalom iránti felelősségükre emlékeztette: „Forduljatok vissza, eltévedtetek!” Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője pedig rendkívül veszélyesnek nevezte a CDU ellenzékének kritikáját a kormánykoalíció munkájáról.

Borítókép: Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini kormányzati negyedben 2024. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noruzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.