Kaczynski elutasította a genderelméletet és a gyűlöletbeszéd elleni törvényt

A volt kormányfő közölte: pártja, a jobboldali PiS a normalitás szféráját akarja megvédeni.

2024. 01. 28. 22:02
KACZYNSKI, Jaroslaw
Varsó, 2024. január 10. Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke (k) nyilatkozik a sajtó képviselõinek egy varsói vizsgálati fogdánál, miután az elnöki palotában letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én este. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki PiS képviselõit a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Piotr Nowak Fotó: Piotr Nowak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a genderelméletet és az Európai Ügyészség által a gyűlöletbeszéd ellen tervezett törvényt Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő, a Jog és Igazságosság (PiS), a jelenlegi vezető ellenzéki párt elnöke. Kaczynski Lublinban, pártja országjárásának keretében tett látogatásán beszélt erről.

A PAP lengyel állami hírügynökség szerint arról tájékoztatott, hogy a PiS vezetői a hétvégén csaknem az összes lengyel vajdaságba ellátogatnak azzal a fő üzenettel, hogy a jelenlegi balközép kormány a száz konkrét ígéretének teljesítése helyett alkotmányt sértett.

A jelenlegi 16 vajdasági székhely után a korábbi (1998-ig 49 vajdaság volt Lengyelországban) vajdasági központokba is ellátogattak, majd az egyes járásokba is, nem utolsósorban az idén esedékes önkormányzati választások okán.

Kaczynski szombaton Lublinban járt, vasárnap Kielce és térsége lakosaival találkozott. Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök szombaton Katowicébe és Lódzba, vasárnap Gdanskba látogatott. Mariusz Blaszczak PiS-frakcióvezető szombaton Bialystokot és Olsztynt, vasárnap Bydgoszczot kereste fel. Przemyslaw Czarnek volt oktatási miniszter szombaton Siedlcébe, vasárnap Opoléba és Wroclawba utazott, míg Jacek Sasin volt kincstárügyi miniszter Poznanban járt. Kaczynski Lublinban a PiS támogatói előtt egyebek között a nemzeti identitásról beszélt. Szót ejtett az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szándékáról és arról, hogy törvénnyel büntetnék a gyűlöletbeszédet.

Lengyelországban tombol a gyűlöletbeszéd, de éppenséggel a Jog és Igazságosság, a jobboldal hívei ellen

– mondta.

– Tombol, teljesen büntetlenül – tette hozzá. Donald Tusk miniszterelnök december 27-én jelentette be, hogy Lengyelország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

A PiS elnöke Lublinban síkra szállt a normalitás szférájának védelme mellett is. – Ezeknek az előírásoknak a segítségével el akarnak nyomni mindenféle ellenállást az erkölcs és a nemzeti pedagógia terén folyó offenzívával szemben. Minden ellen, ami az erkölcsök, a normalitás szférájába tartozik. Mi meg akarjuk védeni a normalitás szféráját. Ha itt az első sorban ülőkre nézek, nincs kétségem afelől, hogy ki a férfi és ki a nő. És azt szeretném, hogy ez így is maradjon. Remélem, önök is. (…) Ez egyszerűen a természet rendje, amely az emberi génekbe van írva, és amit nem lehet kétségbe vonni. Tudom, hogy ez ma reakciós nézetnek minősül, de kitartok mellette – idézte Kaczynski szavait a wPolityce.pl lengyel hírportál.

 

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnöke (Fotó: MTI/EPA-PAP/Piotr Nowak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.