Korábban kiutasított migránsok gázolták el a tüntetőket Franciaországban

Három illegális migráns megölt egy állattenyésztő nőt és kislányát Franciaországban, a gazdatüntetések alatt. Egyszerűen a tüntetők közé hajtottak, és halálra gázolták őket.

Forrás: Origo2024. 01. 25. 13:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német gazdák követeléseihez hasonlóan most már Franciaországban is tüntetnek a gazdák, utakat, autópályákat zárnak le, és egyértelműen megfogalmazták követeléseiket: az adminisztráció egyszerűsítése mellett követelik, hogy a kormányzat ne tiltsa be a növényvédő szereket, illetve a gázolaj folyamatosan emelkedő árát fagyasszák be, írta az Origó.

Nagyon fontos követelésük az is, hogy a természeti katasztrófák után az eddiginél sokkal gyorsabban kapjanak kártalanítást a károkat szenvedő gazdák, akik azt is szeretnék elérni, hogy a kormány arra kényszerítse a nagy élelmiszerláncokat, hogy terményeikért többet fizessenek.

 

A kedd hajnali kegyetlen gázolás az egyik demonstráción történt, és egész Franciaországot megrázta

Egy autó belehajtott a gazdák által emelt útzárba az Ariège-megyei Pamiers-ben. Elgázolt egy állattenyésztő házaspárt és 12 éves kislányukat. Az anya azonnal meghalt, a kislányt mentőhelikopterrel vitték kórházba, de ott ő is meghalt. Az autóban három illegális migráns ült, akiket őrizetbe vettek. 

Sajtótájékoztatóján Ariège prefektusa kiemelte, az útlezárás megfelelt minden szabálynak, és az autóban ülők pontosan tudták, hogy tilos behajtani. A kocsiban egy migráns házaspár és szintén bevándorló barátjuk ült. Emberölés miatt nyomoznak ellenük. 

Később kiderült, a három örmény bevándorlót már decemberben kiutasították, de eltűntek és a rendőrök nem találták őket. Most egyikük – a sofőr – ellen emberölés miatt nyomoznak, a másik kettő kiutasítási őrizetben van.

A legnagyobb francia gazdaszakszervezet, az FNSEA elnöke, Arnaud Rousseau támogatásáról biztosította a gazdákat. Ahogy fogalmazott: 

A mezőgazdaságnak ebben a különleges időszakban egy ilyen tragédiát nehéz elviselni. Mindenekelőtt szeretném elmondani a helyszínen lévő embereknek, hogy minden francia gazdálkodó teljes támogatását élvezik.

A tragikus balesetre való tekintettel a Fiatal Gazdák szövetség és az Ariège-i gazdaszakszervezet feloldotta az útblokádot. 

A franciaországi (és németországi) gazdaelégedetlenség oka és felelőse egyértelműen az Európai Bizottság, amely teljesíthetetlen adminisztratív terheket ró a gazdákra François-Xavier Bellamy, a Republikánusok európai parlamenti frakcióvezetője szerint. 

Bellamy úgy látja, hogy Brüsszel 2020-ban meghirdetett a Farmról a villáig programja és stratégiája az agrártermelés „kizöldítésére” hivatkozva drasztikus termeléscsökkentést idéz elő (2030-ra 13 százalékkal csökken a termelés), súlyosan rombolni fogja az egyes tagállamok élelmezési szuverenitását, és arra kényszeríti őket, hogyan olyan országokból vásároljanak élelmiszert, ahol nem környezettudatos termelés folyik.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.