Lengyel elnök: alkotmánysértő a bíróság döntése

2015-ben már lezárták a két politikus ügyét.

2024. 01. 10. 14:39
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Ellenzéki tüntetõk tiltakoznak a varsói rendõr-fõkapitányságnál, miután az elnöki palotában letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én este. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrzej Duda lengyel elnök egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kizárólagos államfői hatáskörével élt, amikor 2015-ben a még nem jogerősen elítélt jobboldali politikusokat kegyelemben részesítette – hívja fel a figyelmet az Ordo Iuris lengyel konzervatív jogi szervezet.

Ez véglegesen lezárta az ügyet, ezért ma Kaminski és Wasik kétségtelenül jogosultak mandátumuk betöltésére

– jelentette ki az elnök. 

Duda azt javasolta Szymon Holowniának, a parlamenti alsóház elnökének, hogy állami, társadalmi, rendszerbeli nyugtalanságok elkerülése végett ismerje el a 2015-ös kegyelemmegadás érvényességét.

Kezet szorítottunk egymással, a házelnök úr saját felelősségére hoz további döntéseket

– fogalmazott az elnök arra utalva, hogy nem jutottak egyezségre.

Kedd este robbant a hír, miszerint letartóztatták a két politikust, a lengyel elnöki palotából vitték őket el.

Hogy jutottunk idáig?

Mint ismert, a varsói kerületi bíróság, mint másodfokú bíróság, még 2023. december 20-án hozott ítéletet a két politikus ügyében, amelyben két év börtönbüntetésre ítélte a Központi Korrupcióellenes Iroda volt vezetőjét, Mariusz Kaminskit és helyettesét, Michal Wasikot. A két politikust ezután a tavaly október 15-i parlamenti választásokon a lengyel parlament 10. ciklusának képviselőivé választották.

Viszont a szándékos bűncselekmény miatt kiszabott jogerős szabadságvesztés a képviselő mandátumának lejártát jelenti. Ezt az elévülést a szejm elnöki rendelete állapítja meg, ez ellen a képviselők a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ugyanaz a kerületi bíróság, amely 2023. december 20-án elítélte Kaminskit és Wasikot, 2016. március 30-án megszüntette az ellenük indított fellebbezési eljárást. Azután, hogy Duda lengyel elnök 2015-ben az elítélteknek kegyelmet adott.

A lengyel elnök határozatát azonban a Legfelsőbb Bíróság 2023. június 6-án hatályon kívül helyezte, és megállapította, hogy az elnök csak jogerős ítélettel gyakorolhatja a kegyelemjogot az elítéltekkel szemben, és az ügyet újratárgyalásra visszaküldte a varsói kerületi bíróságra.

Ezután az a döntés született, hogy a köztársasági elnök kegyelmi jog formájában megnyilvánuló alkotmányos előjoga továbbra is gyakorolható, míg maga a kegyelmi cselekmény negatív előfeltételt jelent a további büntetőjogi eljárásokhoz.

Andrzej Duda államfő fenntartja, hogy Kaminski és Wasik 2015-ös kegyelme érvényes és jogilag kötelező érvényű marad, valamint hogy a kerületi bíróság ítélete alkotmánysértő.

Borítókép: Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a varsói rendőr-fõkapitányságnál, miután az elnöki palotában letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én este. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit a jelenlegi házelnök egy büntetőügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfő szerint jogellenes, mert a két politikust ő korábban elnöki kegyelemben részesítette (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.