„Ne felejtsék el őket” – kéri a lengyel képviselő felesége

Sokkolta szeretteiket a Jog és Igazságosság parlamenti képviselői, Maciej Wasik és Mariusz Kaminski őrizetbevétele.

Forrás: wPolityce2024. 01. 10. 7:58
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; ZARYN, Stanislaw; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 9. Andrzej Duda lengyel elnök (k), új tanácsadója, Stanislaw Zaryn, Maciej Wasik volt igazságügyi miniszterhelyettes, Mariusz Kaminski volt igazságügy-miniszter és Blazej Pobozy, Duda új tanácsadója (b-j) a varsói elnöki palotában 2024. január 9-én. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Duda szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. Az államfõ most menedéket nyújtott Kamisnkinak és Wasiknak, hogy a rendõrök ne tudják börtönbe vinni õket. MTI/AP/Elnöki hivatal/Jakub Szymczuk Fotó: Jakub Szymczuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egy dolgot kérek, ne feledkezzenek meg róluk! Mert az elnyomó hatóságok arra számítanak, hogy lesz két, maximum három nap felháborodás, aztán elapad

– mondta a wPolityce lengyel hírportálnak portálnak Maciej Wasik felesége, hozzátéve, hogy ez nem az első csapás, ami éri őket, de sokkolta a hír.

A két politikus támogatói január 11-re tüntetést szerveznek a szejm elé, amikor a lengyeleknek lehetőségük lesz kifejezni szolidaritásukat a fogva tartott parlamenti képviselőkkel. Wasiek felesége, aki eddig nem tudott kapcsolatba lépni letartóztatott házastársával, magas részvételre számít a demonstráción.

Donald Tusk lengyel kormányfő a hírek szerint azzal igyekszik elterelni a figyelmet Wasik és Kaminski letartóztatásáról, hogy nagygyűléssel emlékeznének meg Pawel Adamowicz lengyel politikus meggyilkolásának évfordulójáról.

Adamowicz Gdansk liberális polgármestere volt, akit 2019. január 13-án egy jótékonysági eseményen késelt meg egy 27 éves visszaeső bűnöző, és másnap belehalt a sérüléseibe.

Mint arról beszámoltunk, kedd este a lengyel elnöki palotában tartóztatták le a PiS két képviselőjét,  Maciej Wasikot és Mariusz Kaminskit. A két törvényhozót a bíróság decemberben ítélte kétévi letöltendő szabadságvesztésre az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Bár Andrzej Duda elnök 2015-ben kegyelemben részesítette őket a döntést egyesek törvénytelennek tartják, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A letartóztatások hírére tüntetések törtek ki Varsóban, egy csoport pedig a tiltakozás jeleként gyertyákat gyújtott Donald Tusk otthona előtt – számol be róla a wPolityce.

 

 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (k), új tanácsadója, Stanislaw Zaryn, Maciej Wasik volt igazságügyi miniszterhelyettes, Mariusz Kaminski volt igazságügy-miniszter és Blazej Pobozy, Duda új tanácsadója (b–j) a varsói elnöki palotában 2024. január 9-én. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit a jelenlegi házelnök egy büntetőügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Duda szerint jogellenes, mert a két politikust ő korábban elnöki kegyelemben részesítette (Fotó: MTI/AP/Elnöki hivatal/Jakub Szymczuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.