Svájc adhat otthont Zelenszkij békecsúcsának

Bő egy hónap maradt hátra, hogy az ukrajnai háború a második évfordulójához érkezzen. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus lezárása, noha rendszerint napirendre kerül a nemzetközi politikában, korántsem látni annak jeleit. Moszkva és Kijev is eltérő elképzelésekkel rendelkezik arról, hogyan lehetne a háborút lezárni, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbb egy semleges ország segítségét kérte.

2024. 01. 16. 6:55
ZELENSZKIJ, Volodimir
Zürich, 2024. január 15. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a zürichi repülõtéren 2024. január 15-én. Zelenszkij a Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójára érkezett Svájcba. MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle Fotó: Alessandro Della Valle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc elfogadta hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérését, melynek értelmében a svájci ország adhat otthont a kijevi kezdeményezésű, az orosz–ukrán háború lezárását célzó következő békecsúcsnak – számolt be a Reuters hírügynökség.

Az ukrán elnök kérésére Svájc beleegyezett, hogy csúcstalálkozót rendez a békeformuláról. A további részletek kidolgozása folyamatban van

– közölte a svájci kormány.

Sajtóértesülések szerint kedden kezdődnek meg az első egyeztetések a békecsúcs helyszínét és időpontját illetően. Hogy a találkozóra kiket hívnak meg, egyelőre még nem világos, Zelenszkij azonban Viola Amherd svájci elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, nyitottak minden olyan ország részvételére, „amelyek tiszteletben tartják szuverenitásunkat és területi integritásunkat a békecsúcson”. Az ukrán államfő hozzátette: számít a globális dél részvételére is, mely szerinte azt igazolná, hogy az egész világ ellenzi Oroszország agresszióját.

Zelenszkij ugyanakkor kiemelte, számít Kína mint a világ egyik nagyhatalma részvételére.

Az ukrán elnök a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon (WEF) beszélt terveiről, ám már korábban is hangoztatta őket: legutóbb tavaly novemberben a G20 országcsoport csúcstalálkozóján.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a zürichi repülőtéren 2024. január 15-én (Fotó: MTI/EPA-Keystone/Alessandro Della Valle)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.