Tömegeket próbál hergelni a kormány a jobboldali párt ellen

Németország-szerte több ezren vonultak utcára, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) párt ellen tüntessenek.

2024. 01. 21. 10:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország-szerte körülbelül száz helyszínen több tízezren demonstráltak szombaton, miután korábban kiszivárgott, hogy az Alternatíva Németországért Párt (AfD) tagjai az illegális migránsok deportálási terveiről tárgyaltak egy titkos találkozón. A kormánymédia azt állította, hogy az AfD tagjai neonácikkal és más szélsőségesekkel találkoztak titokban, hogy megvitassák a migránsok, menedékkérők és külföldi származású német állampolgárok tömeges kitoloncolását, írta a The Guardian.

Mint ismert, az AfD szárnyal a közvélemény-kutatások szerint, mindössze néhány hónappal a három kelet-német szövetségi tartományban tartandó választások előtt, ahol a támogatottságuk a legerősebb – nem csoda, hogy a kormány ennyire retteg a jobboldaltól.

A tiltakozások nagy tömeget vonzottak, de a tüntetések békésen zajlottak.

 

Az Alternatíva Németországért Párt először 2015-ben kapott nagyobb teret, amikor körülbelül egymillió migráns és menekült érkezett Németországba, és a párt 2017-ben először került be a Bundestagba. A párt népszerűsége az ukrajnai orosz invázió óta tovább nőtt, amelynek hátterében a magas energiaszámlák, az élelmiszer-infláció és Németország Ukrajnának fizetett hatalmas összegű támogatása miatti elégedetlenség húzódik.

Széles körű politikai támogatottság

A jobboldali szélsőségek elleni országos tiltakozásokat a politika és a társadalom képviselői is széles körben támogatják. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter szombaton azt mondta, hogy nagyon sokan arcukat adták ehhez. Friedrich Merz, a CDU vezetője arról beszélt, hogy meg kell akadályozni a rasszizmust.

Vezető politikusok, köztük Olaf Scholz kancellár, aki csatlakozott a múlt hétvégi demonstrációhoz, azt mondták, hogy a bevándorlók vagy állampolgárok kiutasítására irányuló minden terv a demokrácia elleni támadásnak minősül.

Borítókép: Küldöttek és látogatók érkeznek az AfD Alsó-Szászország állampárti konferenciájára a Celle-i Kongresszusi Unióban. Az Alternatíva Németországnak ezen a hétvégén ül össze Cellében, egy állampárti konferenciára (Fotó: Julian Stratenschulte/dpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.