Elon Musk korlátozza a műholdas internetszolgáltatást Tajvanon

A republikánus Mike Gallagher az Elon Musknak írt levélben az általa vezetett bizottság információira hivatkozva azt állította, hogy a Starshield egységén keresztül biztosított szélessávú műholdas szolgáltatás Tajvan közelében és Tajvanon nem aktív.

Forrás: The Wall Street Journal2024. 02. 25. 19:43
Starlink satellite.
Forrás: SpaceX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX valószínűleg korlátozza a szélessávú internetszolgáltatást Tajvanon és környékén, megsértve a SpaceX-nek az Egyesült Államok kormányával kötött szerződéses kötelezettségeit  – írta Mike Gallagher a levélben, amelyre a The Wall Street Journal amerikai lap hívta fel a figyelmet.

A levélben világossá tette, hogy aggodalmai a kommunikációval kapcsolatosak, beleértve az amerikai katonai személyzetet is, abban az esetben, ha Kína megtámadná Tajvant.

Starlink satellites, illustration
A SpaceX Starlink műholdhálózatának illusztrációja (Fotó: Mark Garlick/Science Photo Libra/SPB/Science Photo Library AFP)

A SpaceX szóvivője nem válaszolt a felvetésre.

Korábban Elon Musk éles kritikát kapott a tajvani kormánytól, miután a milliárdos a szigetet Hawaii kínai megfelelőjeként jellemezte. A tajvani külügyminisztérium szerint a Tesla-vezért Peking megvette.

Kína washingtoni nagykövetsége szombat este a kérdésekre adott válaszában ismételten felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa be az Egy Kína elvét, ideértve azt is, hogy ne erősítse katonai kapcsolatait Tajvannal, illetve ne fegyverezze fel bármilyen eszközzel. 

A SpaceX régóta szorosan együttműködik az amerikai katonai és hírszerző ügynökségekkel. A vállalat ezt a kapcsolatot az általa kifejlesztett műholdas technológiával bővítette.

Gallagher levelében azt írta, hogy az amerikai kormány több mint százmillió dollárt költött a Starshieldre. A levél szerint a SpaceX köteles globális hozzáférést biztosítani a szélessávú internetszolgáltatásokhoz a Pentagon és más kormányzati szervek számára és további információkat kért a Starshield elérhetőségéről Tajvanon és környékén március 8-ig.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk egyik fiával a bokszutcában sétál a 2023-as Egyesült Államok Forma–1-es Nagydíja után a Circuit of the Americas Austinban, Texasban, 2023. október 22-én. (Fotó: AFP/Chandan Khanna)

Az Elon Musk vezette SpaceX a világ legnagyobb kommunikációs-műholdas flottáját üzemelteti alacsony Föld körüli pályán. Ez a hálózat működteti a cég Starlink internetes szolgáltatását, amelyet polgári előfizetők számára terveztek. Ukrajnában a lakosság és a katonaság is használta a Starlinket a kapcsolattartásra.

A hónap elején egy ukrán katonai hírszerző tiszt azt mondta, hogy az orosz erők a Starlink szolgáltatásait vették igénybe Ukrajna megszállt részein. Musk azt mondta, hogy a SpaceX nem ad el Starlink-terminálokat Oroszországnak, valamint a SpaceX  lépéseket tesz a Starlink terminálok deaktiválására abban az esetben, ha szankcionált vagy illetéktelen felek használnák azokat.

Fotó: SpaceX

Tavaly a Starshield 70 millió dolláros támogatást nyert az amerikai hadseregtől, hogy kommunikációs szolgáltatásokat nyújtson több tucat Pentagon-partnernek. Gallagher levelében kiemelte, hogy a Starshield jelenleg a Starlink kereskedelmi infrastruktúráját használja, így a kormánynak fokozott hozzáférést biztosít a SpaceX műholdakhoz.

A pekingi kommunikáció és adatforgalom egyre szigorodó ellenőrzése illegálissá teszi a külföldi tulajdonú műholdak használatát a területén, amely Tajvan szigetét is magában foglalja. A Starlink webhelyén található térkép azt jelzi, hogy a szolgáltatás Kínában nem érhető el. Tajvan a „hamarosan jön” listán szerepel. Musk egyes megfigyelők szerint túlságosan ragaszkodik Pekinghez, amellyel gyümölcsöző üzleti kapcsolatai vannak. Tavaly a Tesla bevételének 22 százaléka származott Kínából.

Tesla Reports Quarterly Earnings
Fotó: Getty Images via AFP

A tajvani külügyminisztérium szóvivője azt mondta újságíróknak: 

„Nem tudjuk megmondani, hogy Musk szabad akarata eladható-e vagy sem. De Tajvan nem eladó, az biztos.”

Musk egyébként tavaly azt mondta a CNBC-nek, hogy „elkerülhetetlen”, hogy Kína végül átvegye az irányítást Tajvan felett.

Borítókép: Illusztráció Starlink (Fotó: SpaceX)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.