Elon Musk hatalmasabb, mint az amerikai elnök?

Elon Musk folyamatosan megosztja politikai vízióját a világról. Anélkül, hogy indulna az amerikai elnökségért, ő a véleményvezérek új fajtájának megtestesítője, akiknek hatalma és befolyása az elnökökével vetekszik.

Forrás: Le Figaro2024. 02. 24. 19:06
null
SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk reacts as he visits the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on June 16, 2023. (Photo by Alain JOCARD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EIon Musk soha nem lesz az Egyesült Államok elnöke. „Az Egyesült Államokban született állampolgárok kivételével senki más nem választható az elnöki tisztségre.” Az amerikai alkotmány így fojtja el csírájában az 1971-ben Pretoriában született dél-afrikai vállalkozó esetleges elnöki ambícióit.

De vajon 2024-ben még mindig szükséges-e az Egyesült Államok elnökének lenni ahhoz, hogy a világ leghatalmasabb embere lehessen?

– teszi fel a kérdést a Le Figaro cikke.

Az elmúlt két év megmutatta, hogy Muskot nem kell megválasztani ahhoz, hogy képes legyen hatalmat gyakorolni. 2022-ben, miközben az ukrán erők az ő Starlink műholdas kommunikációs hálózatát használták (amelyet az orosz invázió idején önként és nagy mennyiségben szállított), Elon Musk úgy döntött, hogy korlátozza a gépeket, és egy bizonyos földrajzi területen működésképtelenné teszi őket. Melyik területen? A Krím félsziget, amelyet az orosz hadsereg 2014-ben annektált, és amely Ukrajna egyik legfontosabb célpontja.

Starlink
(Fotó: MTI/AP)

„A szavak az új fegyverek, a műholdak pedig az új tüzérség”

Közel ötven évvel a Microsoft, harminc évvel az Amazon és két évtizeddel a Facebook megalapítása után már nem kell bizonygatni, hogy a „big tech“ óriásoknak mekkora befolyásuk van társadalmainkra, és hogy milyen befolyást gyakorolnak (vagy mekkora hatalmuk van), amely vetekszik a bolygó legerősebb államainak befolyásával. A hatalmas adatmennyiségek gyűjtésére és kiaknázására való képességük – amelyet a mesterséges intelligencia tovább erősít – alakítja a polgárok gazdasági és társadalmi viselkedését, miközben felborítja és újradefiniálja a gazdaság nagy részeire vonatkozó szabályokat.

Nem Elon Musk az első ilyen vállalkozó, a történelem tele van olyan személyekkel, akik óriási hatalmat és vagyont összpontosítottak. Elon Musk azonban még más. Először is, mert ő olyan magánvállalkozóe, amelyet erős ideológia és a geopolitikai cselekvés képessége erősít. Másodszor, mert a Twitterrel, amelyet X-re keresztelt át, demonstrálja, hogy új kategóriájú alkalmazást kíván létrehozni, amelynek felhasználási területei messze túlmutatnak a hagyományos közösségi hálózatokon.

 A technológiai titánok, Zuckerberg és Musk között ádáz üzleti rivalizálás alakult ki, amely átcsapott játszótéri civakodásba, és a két férfi felajánlotta, hogy ketrecben harcol egymással (Fotó: Alain Jocard és Andrew Caballero-Reynolds/AFP)

Musk 44 milliárd dollárt fizetett a közösségi hálózat megvásárlásáért. E platformnak összesen 550 millió felhasználója van havonta, szemben a Facebook három- és az Instagram kétmilliárdjával – mindkét cég tulajdonosa ugyanaz a személy, Mark Zuckerberg. Az X számára nem annyira az a fontos, hogy hányan használják, hanem az, hogy kik használják. A platform első számú rajongói a média és a politikusok, akik gyorsan rákaptak – még akkor is, ha lassan megöli őket.

173 millió követőjével senki sem hangosabb Elon Musknál. Mások, mint például Barack Obama volt amerikai elnök és portugál focista, megközelítik ezt a közönséget, de nem használják ki ugyanúgy.

Antiwoke ideológia

Musk soha nem rejtette véka alá megvetését a befogadó woke-kultúra és a cancel culture iránt. Kétségtelenül ezért döntött úgy, hogy anyagilag támogatja Gina Carano színésznőt a Disney ellen indított perében. A színésznőt a Star Wars-univerzumban játszódó egyik sikersorozatból rúgták ki az amerikai média által homofóbnak és antiszemitának tartott kijelentései miatt. 

A big tech a kormányok helyébe lép?

Valószínűleg nem, de Elon Musk példája jól illusztrálja a hatalmi szférák és e technológiai óriások közötti egyre égbekiáltóbb átjárhatóságot. A másik, tekintélyelvűbb stílusú példa Kína esete, amely továbbra is teljes ellenőrzést gyakorol az olyan vállalatok felett, mint a Baidu, az Alibaba, a Tencent és a Xiaomi.

Egy olyan időszakban ahol a technológia és az információ kikerüli a lövedékeket és a robbanófejeket, a big tech és annak vezérigazgatói az amerikai tűzerő kiterjesztésének tekinthetők. Feltéve persze, hogy ezek a szereplők alávetik magukat az őket befogadó államok szuverenitásának – írja a Le Figaro.

Borítókép: Elon Musk, a SpaceX, a Twitter és az elektromos autókat gyártó Tesla vezérigazgatója a Vivatech technológiai startup és innovációs vásáron a párizsi Porte de Versailles-i kiállítási központban 2023. június 16-án. (Fotó: Alain Jocard/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.