Ismét könnygázt vetettek be Indiában a tiltakozó gazdák ellen

A rendőrség szerdán ismét könnygázzal oszlatta az Újdelhibe vezető utakon traktorokkal és kotrógépekkel tiltakozó gazdákat, akik amiatt tüntettek, hogy zátonyra futottak a kormánnyal folytatott tárgyalások a terményekre garantált felvásárlási ár ügyében.

Forrás: MTI2024. 02. 21. 13:33
Farmers protest against agricultural policy with gallows 
német 
gazdatüntetés
12 February 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: A farmer protests against the federal government's agricultural policy with a gallows with a traffic light and a toy tractor hanging from it in front of a pasture with sheep at the gates of the state capital of Baden-Württemberg. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltakozó menet egyik vezetője, Dzsagdzsit Szingh Dalleval azt mondta, nem akarnak erőszakot alkalmazni, azonban bírálta a hatóságokat is az erős biztonsági intézkedések, illetve az útlezárások miatt.

 

Azt szeretnénk, hogy Újdelhibe mehessünk, békés módon. A kormánynak el kell távolítania a barikádokat

 – jelentette ki, a rendőrség ugyanis a többi között szögesdrótot, acélrudakat és betontömböket helyezett ki a fővárosba vezető utakon. Ardzsun Munda, a gazdák képviselőivel tárgyaló egyik miniszter hangsúlyozta, készek újrakezdeni a megbeszéléseket.

A gazdák a múlt héten is tüntettek, céljuk akkor is az volt, hogy a fővárosba menjenek, ám a rendőrség Újdelhitől mintegy kétszáz kilométerre megállította őket, amikor megpróbáltak áttörni a városba vezető utakat elzáró kordonokon.

Ekkor a tiltakozók végül megálltak a Pandzsáb és Harijana állam határán lévő Sambu településénél, amíg a gazdák képviselői és a kormány között folytak a tárgyalások.

2021-ben már voltak hasonló tiltakozások Indiában, amelyeket az váltott ki, hogy a kormány módosította a garantált minimálárakat biztosító mezőgazdasági törvényeket. Akkor gazdák tízezrei kezdtek tiltakozni a módosítás, illetve a zord tél és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt.

A tüntetés szervezői szerdán azt mondták, a gazdák olyan törvény megalkotását szeretnék elérni, mely 23 terményre alkalmazna minimumárat. Az országban áprilisban választásokat tartanak. A gazdák Narendra Modi indiai miniszterelnök és pártja, az Indiai Néppárt (BJP) jelentős szavazóbázisát alkotják, különösen az ország éléskamrájának számító Harijana államban.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: DPA /dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.