Jól keres az orosz gázzal Ausztria

Egyelőre úgy néz ki, hogy elég jól kijönnek az oroszok által megtermelt és eladott gázzal.

Forrás: Bloomberg2024. 02. 03. 13:45
Forrás: Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria két évtized után először exportált több energiát, mint amennyit importált. Az Oroszországból érkező folyamatos földgázáramlás és az alacsonyabb áramfogyasztás lendületet adott az állami vállalatoknak. Az adatok alátámasztják az ukrajnai háború által kiváltott energiaválság egyenetlen hatását. Annak ellenére, hogy az áram és gáz árának emelkedése a fogyasztókat a fogyasztás csökkentésére kényszerítette, a vállalatok, köztük az OMV AG és a Verbund AG profitáltak abból, hogy több energiát tudtak exportálni a szomszédos országba.

Az OMV nemrég megjelent jelentése szerint Oroszország a Gazprommal kötött hosszú távú, 2040-ig tartó szerződés keretében az előző évben is szállította a megállapodott gázmennyiséget. Összességében elmondható, hogy Ausztria csaknem kétszer annyi gázt importált tavaly, mint amennyit gazdasága megkövetelt volna, így a kereskedők alig több mint 90 terawatt fűtőanyagot értékesíthetnek külföldön.

Hasonló volt az energiaszektor is, ahol az állami irányítású Verbund AG az ország legértékesebb vállalata. A villamosenergia-fogyasztás 5,3 százalékkal esett vissza, annak ellenére, hogy az olcsó vízenergia-termelés több mint ötödével nőtt az országban az előző évhez képest.

Az E-Control szerint ez lehetővé tette Ausztriának, hogy 2003 óta először több áramot szállítson külföldre, mint amennyit importált. Az áramexport közel kilenc százalékkal, 21,62 terawattórára nőtt, szemben az importtal, amely 25 százalékkal 21,55 terawattórára esett vissza.

Az OMV és a Verbund szárnyaló bevétele miatt rendkívüli adót kellett fizetnie, amely kötelezettségüket a kormány 2024 végéig meghosszabbította. Az OMV szerdán bejelentette, hogy a vártnál több mint 50 százalékkal magasabb osztalékot fizet a befektetőknek.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.