Kuleba szerint Oroszország több emberéletet veszített Avgyijivkánál, mint az afganisztáni háború tíz éve alatt a Szovjetunió

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén arról beszélt, hogy Avgyijivka utcáit az orosz megszállók holttestei borítják, a moszkvai propaganda azonban győzelmi beszédeket zeng a város elfoglalásáról.

2024. 02. 24. 7:23
KULEBA, Dmitro
New York, 2024. február 23. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyûlésének az Ukrajna ellen indított orosz háború második évfordulója alkalmából tartott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2024. február 23-án. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuleba szerint miközben az ENSZ ülésezik, Ukrajnában emberek százai haltak meg az orosz támadások miatt. Megjegyezte, hogy az Oroszországi Föderáció hatalmas veszteségeket szenvedett az avgyijivkai „húsdaráló” csata során – írja a Liga.net.

„Mi nem így nevezzük – bár az oroszok így hívják ezt a barbár katonai taktikát, Oroszország több katona életével fizetett Avgyijivka romjaiért, mint amennyit a Szovjetunió fizetett tíz év afganisztáni háborúért” – mondta Kuleba.

A külügyminiszter elmondta, hogy Ukrajna békét akar, de nem engedi, hogy Oroszország büntetlenül gyilkolja állampolgárait. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. december 11-én.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. december 11-én (Fotó:MTI/AP/Virginia Mayo)

És soha nem fogadunk el semmilyen ajánlatot, hogy a béke ürügyén feladjuk vagy átengedjük földjeinket és szabadságunkat. Ukrajnának több légvédelemre és lőszerre van szüksége, hogy megállítsa az orosz hadsereget, különben a világnak sokkal nagyobb árat kell fizetnie a jövőben

– összegezte a külügyminiszter.

Korábban a 47. dandár videót mutatott be az amerikai M1 Abrams tankok Avgyijivka közelében történő bevetéséről

Február 17-én az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij bejelentette, hogy az ukrán katonaság életének megóvása érdekében döntést hoztak az egységek kivonásáról Avgyijivkából. Február 20-án a 3. Zsorin különleges dandár parancsnokhelyettese kijelentette, hogy Oroszországnak megvannak az erői egy újabb offenzívára. Az oroszok fő célpontja Lastochkino.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlésének az Ukrajna ellen indított orosz háború második évfordulója alkalmából tartott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2024. február 23-án (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.