Látványos videókon, ahogy több ezer traktorral bénították meg a gazdák Barcelona belvárosát

A gazdák országszerte az uniós agrárpolitika egyszerűsítését, valamint az aszálykárok enyhítését és a spanyolországi mezőgazdasági termékek nagyobb tiszteletét követelik.

2024. 02. 08. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétezer traktorral bénították meg a gazdák Barcelona belvárosát. A tiltakozás után többen úgy döntöttek, hogy az éjszakát is a Diagonal sugárúton töltik.

A barcelonai éjszakázás ötlete spontán jött, menet közben döntöttük el

 – mondta el egyikük, hozzátéve, hogy társaival együtt Tarragonából és Lleidából érkeztek, így az útjuk traktorral a katalán fővárosig mintegy hét órát vett igénybe. Elmondta azt is, hogy útközben többször blokkolták az autópálya forgalmát, majd hirtelen rájuk esteledett, ekkor határoztak úgy, hogy éjszaka is tüntetni fognak.

Aki Barcelonában akar éjszakázni, tegye. Aki haza akar menni, csoportosan megteheti

– mindössze ennyit fűzött hozzá az eseményekhez David Mascort katalán klímaügyi miniszter azután, hogy a regionális kormány szerda este tárgyalóasztalhoz ült a tiltakozást szervező szakszervezetekkel, de előrelépés nem történt. Mindössze annyit jelentettek be, hogy két hét múlva újra találkoznak, hogy megbeszéljék a mezőgazdaságban dolgozók követeléseit.

A tüntetők szerint a kormány ezzel az ígérettel akarta elérni, hogy hazamenjenek, de erre nem hajlandóak, sőt csütörtök reggel ismét százával indultak el a traktorok Barcelona központjába, hogy folytassák a tiltakozást, amely eddig viszonylag békésen zajlott. A rendőrségnek csak egyszer kellett beavatkoznia, amikor néhány tüntető idegesen rázni kezdte a kordonokat.

Spanyolország minden pontján tüntettek szerdán, és elsősorban a legforgalmasabb autópályák és autóutak forgalmát blokkolták, több kilométeres dugókat okozva. A legnagyobb konfliktus Castellón kikötőjében alakult ki, ahol a gazdálkodók és az állattenyésztők elzárták a kamionok útját, majd gumiabroncsokat, raklapokat és narancsokat gyújtottak fel. A rendőrségnek végül erőszakkal kellett feloszlatnia ezt a megmozdulást.

 

A spanyol gazdák az Európai Unió agrárpolitikájának egyszerűsítését és észszerűsítését követelik a többi európai gazdával összhangban, de ezzel együtt a központi szocialista kormány ellen is tüntetnek. Tőlük elsősorban a szektort sújtó aszálykárok enyhítését, méltányos árakat, a spanyolországi mezőgazdasági termékek nagyobb tiszteletét és kevesebb bürokráciát követelnek. 

A megmozdulásokat a következő napokban is folytatják az ország minden pontján, február 21-re pedig már a mezőgazdasági minisztérium madridi épülete elé hívták össze a mezőgazdaságban dolgozókat, akikhez a következő napokban csatlakoznak a halászati és a vízművelési szektor képviselői is.

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető spanyol gazdák traktorjaikkal Barcelonában 2024. február 8-án. A tiltakozók Spanyolország-szerte utakat zárnak le és fennakadásokat okoznak a közlekedésben. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Quique García)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.