Ukrajna háború utáni újjáépítéséről tárgyalnak Japánban

Ismét napirendre került Ukrajna újjáépítésének kérdése, ezúttal a távol-keleti ország ad otthont egy helyi idő szerint hétfőn kezdődött konferenciának. Tokió abban bízik, példájukat látva más országok is fokozzák a háborúban álló ország támogatását. Híradások szerint miniszterelnöki szinten kétoldalú tárgyalásokat is folytatott a két ország, ezeken Japán több mint tízmilliárd dollár értékű pénzügyi segélyt ígért Kijevnek.

2024. 02. 19. 7:16
Japan-Ukraine conference in Tokyo, Japan
Japan - Ukraine conference for promotion of economic growth and reconstruction is held in Chiyoda Ward, Tokyo on February 19, 2024. Japanese Prime Minister Fumio Kishida and Ukrainian PM Denys Anatoliiovych Shmyhal attend the meeting.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masaki Furumaya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Masaki Furumaya / Yomiuri /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a nyugati országok Ukrajna fegyverrel történő támogatását helyezik előtérbe az orosz–ukrán háború második évfordulójához közeledve, Japán az újjáépítésre fókuszál. A távol-keleti ország helyi idő szerint hétfőn fogadta Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, akivel Ukrajna újjáépítéséről és új kétoldalú adóegyezményről is tárgyalt a japán vezetés – értesült a Reuters hírügynökség.

Japán Ukrajna mellett állt, és továbbra is kiáll mellette

– szögezte le Fumio Kishida japán kormányfő a tárgyalásokat megnyitó beszédében.

Tokió egyúttal több mint tízmilliárd dollár értékű pénzügyi segítséget is ígért partnerének, a Reuters azonban kiemelte, katonai támogatás szóba sem kerülhetett, tekintve, hogy a japán törvények nem teszik lehetővé a halált okozó fegyverek kivitelét – noha decemberben némileg enyhített az ázsiai ország a fegyverexportot szabályozó törvényein. Összesítések szerint Japán eddig 12,1 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott Ukrajnának.

Japánban egy konferencia is kezdődött hétfőn mintegy nyolcvan vállalat és háromszáz személy részvételével, melyen Tokió és Kijev gazdasági együttműködésének fokozása, valamint a háborúban álló posztszovjet ország újjáépítése kerül a középpontba. Ukrajnát a miniszterelnök és helyettese, valamint Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter és Ruszlan Szpillec környezetvédelmi miniszter személyesen képviseli, de videóüzenet formájában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is a felszólalók között szerepel.

Az amerikai AP hírügynökség azt írta a cikkében, várhatóan több együttműködési szerződést írnak alá a felek, továbbá Japán jelezte, enyhítené az Ukrajnába irányuló üzleti utakra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Tokió abban bízik, példájukat látva más országok is fokozni fogják Ukrajna támogatását, a távol-keleti ország szerint ugyanis a nemzetközi közösség figyelme túlságosan is a gázai háborúra irányult, miután Izraelt tavaly október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet megtámadta.

Az Ukrajna támogatásáról szóló konferenciának azonban egy másik üzenete is van. Kishida többször utalt arra, most még csak Kelet-Európában zajlanak a harcok, de megvan arra a lehetőség, hogy Kína Kelet-Ázsiát hasonló sorsra juttassa.

 

Borítókép: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök (balra) és Fumio Kishida japán kormányfő Tokióban 2024. február 19-én (Fotó: AFP/Yomiuri/Masaki Furumaya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.