Ráktól való félelem miatt sorra tiltják be az indiai államok a vattacukrot. Legutóbb Tamilnádu döntött az igen népszerű édesség betiltása mellett, korábban pedig Puduccseri állam vezetése hozott hasonló döntést, azonban több helyen tesztelik, valóban veszélyes-e az élelmiszer.
P. Satheesh Kumar indiai élelmiszerbiztonsági tisztviselő arról beszélt, a vattacukorban olyan szennyeződések telepednek meg, melyek rákhoz vezethetnek és az emberi szervezet bármely részét megtámadhatják.
Az utóbbi napokban hatalmas razziákat tartottak a strandokon és a parkokban, ahová gyakran kitelepülnek az árusok. Indiában a vattacukrokat nem gyárakban gyártják le, előre csomagolva, hanem frissen készítik őket a járókelőknek. A megvizsgált vattacukrok zömében kimutatták a rodamin B szerves vegyületet, mely a szakértők szerint gyaníthatóan rákkeltő besorolású. Az anyagot használják például lézerfesték előállításához vagy veszettség elleni oltáshoz, továbbá – miután fluoreszkáló vegyületről van szó –, gyakran keverik gyomirtóval is.
Az érintett államokban arra szólították fel a lakosságot, amíg nem jelennek meg a vizsgálati eredmények, ne vásároljanak vattacukrot.
Borítókép: Vattacukorárus egy szabadtéri piacon Teherán belvárosában 2018. október 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)