Vera Jourová szerint az unió nélkül Magyarország rosszabb hely lenne

Az EB jogállamiságért felelős alelnöke a vele készült interjúban létfontosságúnak nevezte a tagállamok választási rendszerének megerősítését az európai választások előtt, valamint arról is szólt, hogy szerinte a magyar kormány jogállamisági kéréseikre legtöbbször „magyarosan reagált”.

2024. 02. 24. 11:08
FRANCE - URSULA VON DER LEYEN - PLENARY SESSION ON OCTOBER 18TH
France, Strasbourg, 2023-10-18. College Members Participation at the Plenary Session of the European Parliament In the Strasbourg. Here is the Former Minister of Regional Development of the Czech Republic Vera Jourova. Photography by Valentine Zeler. France, Strasbourg, 2023-10-18. Participation des membres du College a la session pleniere du Parlement europeen a Strasbourg. Voici ancienne ministre du developpement regional de la Republique tcheque, Vera Jourova. Photographie de Valentine Zeler. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Union Europeenne / Hans Lucas /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghatványozzuk erőfeszítéseinket a választási rendszer védelmére, hogy ne lehessen befolyásolni a választókat a döntésükben. Garantálnunk kell a polgárok számára az önálló, mindenféle nyílt vagy burkolt manipulációtól mentes döntést

– mondta száz nappal az európai választások előtt Vera Jourová. 

European Commission Vice-president Vera Jourova in Brussels
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben (Fotó: Dursun Aydemir)

Az Európai Bizottság cseh tagja felmérésekre hivatkozva kiemelte, hogy tagállamtól függően 5–23 százalék közé becsülik az EU-ban a lakosságnak azt a részét, amelyik megingathatatlanul hisz az EU- és a demokráciaellenes narratívákban, írta a Szabad Európa.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a dezinformáció csapdájába esők aránya ne növekedjen tovább, mert ha tovább növekszik, az súlyos következményekkel járhat” – mutatott rá.

Vera Jourová az úgynevezett deepfake tartalmak kapcsán  így fogalmazott: 

Hagyjanak fel azzal, hogy vörös szőnyeget terítenek Putyin és a narratívája elé,

és egyben felelősségükre is emlékeztette a digitális szolgáltatókat a mesterséges intelligencia által előállított hamis videók és képmások közlése kapcsán. Jourová szerint mostanában egy új narratíva terjed szélvészgyorsan Európában, jelesül az, hogy az európai és a nemzeti választásokat manipulálni fogják és el fogják csalni. Emlékeztetett rá, hogy ugyanarról a narratíváról van szó, amit Donald Trump terjesztett a legutóbbi elnökválasztás előtt és után. 

deepfake
Deepfake (Fotó: FotografieLink)

Egyes pártok Európában azt állítják, hogy a választások nem lesznek tisztességesek. Ez aláássa a demokráciába vetett bizalmat, ezért is tartom annyira veszélyesnek” – mondta.

A bizottsági alelnök a júniusi EP-választások előtt majdnem minden országot érintő európai turnéra indul annak érdekében, hogy egy asztalhoz ültesse a választások tisztaságáért és lebonyolításáért, a biztonságért és a digitális térért felelős tagállami hatóságokat a nagy online szolgáltatók képviselőivel. A cseh biztos a Globsec intézet méréseire hívta fel a figyelmet, amely „eddig példa nélküli”, soha nem látott intenzitású orosz információmanipulációs tevékenységre derített fényt. 

Jourová a Szabad Európának adott interjúban az aktuális jogállamisági kérdésekről is szót ejtett. A magyar kormánnyal a jogállami elvek betartása körül folytatott csatározás kapcsán úgy fogalmazott, hogy 

a testület fellépése nélkül valószínűleg rosszabb lenne a helyzet.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróság minden egyes kötelezettségszegési eljárásban és más keresetet illetően igazat adott Brüsszelnek a Budapesttel fennálló vitában. Erre válaszul a magyar kormány reagált is. 

„Időnként magyarosan reagáltak, ami azt jelenti, hogy éppen csak a szükséges minimumot teljesítették, egy centivel sem többet, de ez is rendben van” – tette hozzá.

Jourová úgy látja, hogy a pénzügyi nyomásgyakorlás bizonyos eredményeket produkált az elmúlt évek után. Emlékeztetett rá, hogy a jogállamisági feltételességi eljárás még folyamatban van. 

A bizottsági alelnök emellett azt is hangsúlyozta, hogy maximálisan bízik az új lengyel igazságügy-miniszter ígéretében, miszerint a jog eszközeivel, törvényes eszközökkel fogják visszaállítani az igazságszolgáltatás függetlenségét Lengyelországban. 

„Én hiszek neki. Hogy miképp teszik ezt, az már a lengyelek dolga” – jegyezte meg.

 

Borítókép: Vera Jourová (Fotó: Union Europeenne/Hans Lucas /Hans Lucas via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.