Erdogan utolsó csatája: Isztambulon múlik Törökország jövője

Országos önkormányzati választások kezdődtek vasárnap Törökországban. Ismét minden szem Recep Tayyip Erdogan török elnökre szegeződik, akinek pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) olyan nagyvárosokat igyekszik visszaszerezni az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) párttól, mint Isztambul, Ankara, Antalya és Izmir. Erdogant Törökország egyik legsikeresebb politikusaként tartanak számon, és bejelentette, utolsó választására készül.

2024. 03. 31. 9:02
KURUM, Murat; ERDOGAN, Recep Tayyip
Murat Kurum, a kormányzó Fejlõdés Pártjának (AKP) isztambuli polgármesterjelöltje, korábbi környezetvédelmi és városrendezési miniszter (b) és Recep Tayyip Erdogan török államfő kampányol Isztambulban 2024. március 24-én. Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez számomra a végjáték, a törvény által adott mandátum alapján ez az utolsó választásom. Az eredmény egy örökség átadása lesz testvéreimnek, akik utánam jönnek – fogalmazott még március elején Recep Tayyip Erdogan, utalva arra a március 31-én esedékes helyhatósági választások lesz az utolsó nagy politikai megmérettetése. A török elnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) olyan nagyvárosokban igyekszik visszaszerezni a vezetést, mint Isztambul, a főváros, Ankara, valamint Antalya, az ország egyik legnagyobb turisztikai központja.

Előrejelzések szerint szoros verseny várható Isztambul polgármesteri címéért, melyért az AKP részéről Murat Kurum korábbi környezetvédelmi és urbanizációs miniszter száll ringbe. A várost 2019 óta Ekrem Imamoglu, az ellenzéki, balközép Köztársasági Néppárt (CHP) vezeti. Erdogannak különösen fontos a győzelem. Egyrészt a város stratégiai fontosságú: Isztambulban él a teljes törökországi lakosság mintegy egyötöde – körülbelül 16 millióan lakják –, továbbá, ha az AKP-nak sikerül nyernie, azzal Törökország gazdaságának jelentős része, beleértve a turizmust, a kereskedelmet és a pénzügyeket, Erdogan pártjának kezében maradna.

Ha Isztambul támogatását élvezed, közvetlenül a nemzeti és a globális politika szereplőjévé válsz

– hangsúlyozta a BBC brit közszolgálati médiának Ihsan Aktas, az Isztambuli Medipol Egyetem kommunikációs tanszékének munkatársa, a Genar Politikai Kutatóközpont elnöke.

Hasonló álláspontjának adott hangot Erdogan is, aki aktívan részt vett a kampányban: „Aki nyer Isztambulban, nyer Törökországban” – fogalmazott korábban a török elnök.

Más elemzők arra mutattak rá, hogy az előző önkormányzati választásokkal ellentétben idén nem indul koalícióban az ellenzék egyetlen tartományban sem.

Legutóbb 2019-ben tartottak önkormányzati választásokat Törökországban, mely során a CHP számos sikerről számolhatott be: Isztambul mellett olyan nagyvárosokban arattak győzelmet, mint Ankara, Izmir vagy Antalya – utóbbi az ország egyik legnagyobb turisztikai központja. Az AKP viszont most visszaszerezné a polgármesteri címeket.

Az idei voksolás a következő, 2028-ban esedékes elnökválasztás miatt is fontos, ugyanis ha a CHP meg tudja tartani a török nagyvárosokat, minden bizonnyal több reménnyel és nagyobb lendülettel vágnak neki a négy év múlva tartandó szavazásnak.

 

Egyes szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a CHP Ekrem Imamoglut fogja indítani az elnöki székért. Az elmúlt években az ellenzék egyre jobban fókuszált Erdogan hatalmának megdöntésére. A CHP elnöke, Kemal Kilicdaroglu a tavalyi elnökválasztáson Erdogan egyetlen kihívója volt – miután az ellenzék koalíciós alapon indította a voksoláson –, akkor a szavazatok közel 48 százalékát szerezte meg.

Amennyiben viszont az AKP vissza tudja szerezni a török nagyvárosokat, Erdogan 2028-ban lejáró elnöki ciklusán túl is vezető szerepet tölthet be Törökországban. A következő államfőválasztáson ugyanis a török alkormányok értelmében már nem indulhat újra.

Erdogan egyébként már több mint két évtizede vezeti hazáját: 2003 és 2014 között miniszterelnök volt, 2014 óta pedig Törökország elnöke.

Helyi idő szerint reggel 7 és 8 órakor nyitották meg a szavazó helyiségeket, a voksokat délután 4 és 5 óráig lehet leadni, az első eredmények magyar idő szerint este 9 órakor várhatók. Elemzők magas részvétellel számolnak.

Borítókép: Murat Kurum, a kormányzó Fejlődés Pártjának (AKP) isztambuli polgármesterjelöltje, korábbi környezetvédelmi és városrendezési miniszter (b) és Recep Tayyip Erdogan török államfő kampányol Isztambulban 2024. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.