Ezt javasolja Moszkva a háborúpárti Macronnak

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keményen beszólt a háborús lázban égő francia vezetőnek.

2024. 03. 17. 13:14
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2023. április 4-én Moszkvában(Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Emmanuel Macron francia elnöknek fel kell hagynia a fegyverek Kijevbe küldésével, és tűzszüneti megállapodást kellene javasolnia a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek – ezt mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASSZ-nak.

Russian Foreign Minister Lavrov holds press briefing at the UN
Marija Zaharova, az Oroszországi Föderáció külügyminisztériumának szóvivője beszél Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatóján az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházában, 2023. április 25-én (Fotó: Selcuk Acar/Anadoluj Agency/Anadolu az AFP-n keresztül)

A francia vezető legutóbbi kezdeményezését kommentálta Zaharova. Macron korábban azt mondta, hogy felkéri Oroszországot, hogy legyen tűzszünet Ukrajnában a párizsi olimpia idején.

Az orosz diplomata erre azt mondta: 

Válaszként Macron javaslatára egy javaslattal állok elő: hagyják abba a gyilkosságra használt fegyverek szállítását, és hagyják abba a terrorizmus szponzorálását is.

Hozzátette: 

Azt is javaslom, hogy Macron álljon elő egy hasonló javaslattal a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek. Valószínűleg sok múlik azon, hogy mit mond ott Franciaország.

Korábban Macron azt mondta egy interjúban, hogy Franciaország tűzszünet betartására fogja kérni Oroszországot a párizsi olimpiai játékok idejére. A játékok július 26-tól augusztus 11-ig tartanak majd.

Most a tűzszünetről beszél a francia elnök, de pár órával korábban már a harmadik világháború szélére sodorta a világot a veszélyes kijelentéseivel. Mint arról a lapunk is beszámolt, Emmanuel Macron francia elnök egy szombaton este megjelent interjúban kijelentette, hogy „valamikor” szükség lehet a nyugati szárazföldi hadműveletekre Ukrajnában. 

Lehet, hogy valamikor – nem akarok, nem fogok kezdeményezni – a helyszínen kell végrehajtanunk műveleteket, bármi legyen is az, hogy szembeszálljunk az orosz erőkkel

– mondta Macron a Le Parisiennek.

Borítókép: Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova sajtótájékoztatón vesz részt az orosz külügyminisztériumban Moszkvában 2023. április 4-én (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.