Majdnem percenként megtámadnak valakit Franciaországban

A legtöbb erőszakos eset családon belül történik.

Forrás: V4NA2024. 03. 04. 4:50
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia belbiztonsági minisztériumi statisztikai szolgálatának nemrégiben kiadott jelentése aggasztó tendenciára világít rá Franciaországban: 

2023-ban a rendőrség és a csendőrség elképesztő, 444 700 fizikai erőszak áldozatát regisztrálta. 

Ez jelentős, 60 százalékos növekedést jelent az elmúlt nyolc év során, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A kormányzati erőfeszítések ellenére a támadások áldozatainak száma továbbra is emelkedik, az előző évhez képest hét százalékkal nőtt. Ez az emelkedő tendencia is azt mutatja, hogy a meglévő intézkedések nem elegendők az erőszak megfékezésére, ami kétségbe vonja Macron elnök békés társadalomról alkotott elképzelését – írja a Voice of Europe hírportál.

Különös aggodalomra ad okot az a megfigyelés, hogy az erőszakos incidensek több mint fele családon belül történik, túlnyomórészt házastársi kapcsolatokban, ami az esetek 73 százalékát teszi ki. 

Ez jelentős elmozdulást jelent a korábbi évekhez képest, mivel a családon belüli erőszak áldozatainak aránya a 2016-os 41 százalékról 2023-ra 54 százalékra emelkedett.

A kutatók ezt a tendenciát annak tulajdonítják, hogy az áldozatok nagyobb hajlandóságot mutatnak az incidensek bejelentésére, amit olyan kezdeményezések táplálnak, mint a családon belüli erőszakról szóló Grenelle és a metoo-mozgalom. A kiskorúak szexuális erőszakkal szembeni védelmét célzó jogszabályi változások szintén hozzájárultak ehhez a fokozott tudatossághoz és bejelentéshez.

A belügyminisztérium adatai szerint egyébként 2023-ban számos bűncselekmény esetében nőtt a bejelentett bűncselekmények száma, többek között az emberölés, a szexuális erőszak, a betöréses lopás és a járműlopás esetében is.

A rendőrség és a csendőrség 2023 folyamán a legtöbb bűncselekménytípus esetében emelkedést regisztrált, és bár a számok magasabbak voltak, mint 2022-ben, a növekedés mértéke kisebb volt, mint 2021 és 2022 között. 

Bár a legnagyobb növekedés a testi sértés esetében volt, hasonlóképpen jelentősen nőtt az emberölés (5 százalék), a gyilkossági kísérlet (13) és a szexuális erőszak (8) eseteinek száma.

A kábítószer-kereskedelem, a fegyvertelen lopás és a fegyvertelen erőszakos bűncselekmények száma azonban csökkent (–1 százalék, –3, illetve –8).

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.