Újabb országban beszélnek ukrán vereségről

Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel vezérkar volt főnöke szerint az orosz–ukrán háború nemsokára átterjedhet más országokra is.

Forrás: V4NA2024. 03. 20. 13:03
Ukrainian marines take part in a training exercise in Kherson county, Ukraine, on March 14, 2024. (Photo: Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via the AFP news agency)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polsat televízióban Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel vezérkar volt főnöke egy beszélgetésben azt mondta, hogy az ukránok nem százezreket, hanem milliókat veszítettek, és vesztésre állnak a háborúban.

Több mint 10 millió ember hiányzik. Becsléseim szerint a veszteségeket nem százezrekben, hanem milliókban kellene mérni. Az országnak nincsenek erőforrásai, nincs, aki harcoljon. Az ukránok elveszítik ezt a háborút

– fogalmazott.

A tábornok szerint aggodalomra ad okot, hogy egyre nagyobb a háborús fenyegetettség Európában. Lengyelországnak pedig két-három éve van felkészülni egy esetleges háborúra. Arra kell azonban törekedni, hogy ne terjedjen át az orosz–ukrán háború más országokra – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Azt mondta:

Fel kell készülnünk. Sok múlik rajtunk, hogy két, három vagy öt év múlva lesz-e. A mi feladatunk az, hogy a fenyegetést egyre távolabbra toljuk. Még van idő, de sok munkára van szükség.

Rajmund Andrzejczak arra reagált, hogy a német hírszerzés adatai szerint 2026 után Oroszország megtámadhat egy NATO-országot. A lengyel védelmi stratégia elavult szempontjait kiemelve Andrzejczak a közelmúltbeli oroszországi elnökválasztással kapcsolatban is megjegyezte, hogy az eredmények Putyin számára leegyszerűsítik a dolgokat, például újabb mozgósítási hullámot indítanak el, ami rosszat jelent mind Ukrajna, mind Lengyelország számára.

Eközben Németországban egyre nagyobb a fejetlenség a közelmúltban kiszivárgott felvételek miatt, amelyeken nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő információk láttak napvilágot az orosz–ukrán háború kapcsán. A szövetségi parlament védelmi bizottságának elnöke, a liberális Marie-Agnes Strack-Zimmermann csökkenteni akarja egyes üléseken a résztvevők számát, hogy mérsékeljék annak kockázatát, hogy a bizottság bizalmas információkat továbbítson. Nem lehetnének ott például a minisztériumi alkalmazottak olyan üléseken, ahol bizalmas információkról tárgyalnak. Amikor legutóbb a Taurus nagy hatótávolságú rakétákról szóló információk szivárogtak ki, éppenséggel 105 ember volt jelen az ülésen.

Borítókép: Ukrán tengerészgyalogosok 2024. március 14-én, az ukrajnai Herszon megyében kiképzésen vesznek részt (Fotó: Gian Marco Benedetto/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.