Újabb támadás történt az orosz elnökválasztás alatt

Rengeteg szavazóhelyiségnél történt incidens vagy erőszakos támadás az oroszországi elnökválasztás alatt a hétvégén. Összesen húsz oroszországi régió 29 szavazóhelyiségében próbálták felgyújtani a szavazóurnákat vagy folyadékot önteni beléjük.

Forrás: MTI2024. 03. 17. 13:44
null
Szentpétervár, 2024. március 17. Szavazóhelyiség elõtt állnak sorban emberek az orosz elnökválasztáson Szentpéterváron 2024. március 17-én. A választást március 15-17. között rendezik Oroszországban. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy férfi két gyújtópalackot dobott a moldovai fővárosban, Kisinyovban lévő orosz nagykövetség udvarába, ahol vasárnap az oroszországi elnökválasztás szavazása zajlott – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség a nagykövetségre hivatkozva. 

A kisinyovi orosz diplomáciai képviselet érintett szavazóhelyisége nem sokkal később újra megkezdte működését.

Ebben az oroszországi szavazókörben ugyan minden rendben volt, sok helyen azonban erőszakos támadásokkal akarták megakadályozni a szavazást (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Ebben az oroszországi szavazókörben ugyan minden rendben volt, sok helyen azonban erőszakos támadásokkal akarták megakadályozni a szavazást (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Nem ez volt az egyetlen incidens, beszámolók szerint több régióban történt kísérlet a voksolás megzavarására. Szentpéterváron őrizetbe vettek egy fiatal nőt, aki Molotov-koktélt dobott egy szavazóhelyiség bejáratára, Moszkvában egy másikat, aki folyadékot öntött a szavazóurnába.

Összesen húsz oroszországi régió 29 szavazóhelyiségében próbálták felgyújtani a szavazóurnákat vagy folyadékot önteni beléjük. Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke azt mondta, hogy a nem túl bölcs elkövetőkre Ukrajnából és más európai országokból gyakoroltak nyomást, vagy bujtották fel erre a cselekedetre. 

 

Az Ukrajnától elcsatolt területeken több szavazókörzetet ért támadás. Enerhodarban drónok dobtak le a választás bojkottja mellett agitáló szórólapokat. Az elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő, Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja parlamenti képviselője, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt házelnök-helyettese és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja parlamenti bizottsági elnöke között lehet választani.

Borítókép: Nagyon sok incidens zavarta meg az oroszországi elnökválasztást a hétvége során (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.