Nógrádi György: Ez a harmadik világháború + videó

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzet kérdésre megerősítette, ha Macron katonai alakulatokat küldene ukrán földre, az a harmadik világborút jelentené.

2024. 04. 06. 11:41
Oroszország, 2024. április 4. Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételérõl készített képen ukrajnai bevetésre indul egy közepes hatótávolságú Szu-34-es vadászbombázó egy oroszországi támaszpontról. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában ma a hagyományos fegyvereknél olyan NATO-fölény van, hogy az oroszok csak atomfegyverekkel tudnák azt kiegyenlíteni, hangsúlyozta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Még 1962-ben megjelent egy könyv az Egyesült Államokban, egy Kahn nevű professzor írta, az a címe, hogy Eszkaláció, mondta a biztonságpolitikai szakértő. Ebben arról ír, hogy a 0 ponttól a 44-es pontig, azaz a totális háborúig hogyan megyünk előre. Mi ma már ebből a harmincvalahányadik pontnál tartunk

– hangsúlyozta Nógrádi György.

Tehát a macroni javaslat nem az enyhülést szolgálja, zárta szavait.

Február végén beszélt először Emmanuel Macron arról, hogy egyáltalán nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, majd a kezdeti ellenvélemények után egyre több szövetséges állt a háborús uszítás pártjára.

Emmanuel Macron francia elnök 2024. április 5-én egy tanteremben áll a párizsi Ecole primaire d'application Blanche és Laboratoire académique de formation autisme (LAB9A) látogatása során (Fotó: AFP/Ludovic Marin)
Emmanuel Macron francia elnök 2024. április 5-én egy tanteremben áll a párizsi Ecole primaire d'application Blanche és Laboratoire académique de formation autisme (LAB9A) látogatása során (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a közelmúltban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel Párizsban. A megbeszélések témái között szerepelt Ukrajna támogatása is. Az amerikai külügy vezetője francia hivatali kollégájával is tárgyalt, és mindkét fél azt szeretné, hogy még intenzívebb legyen Ukrajna támogatása.

A franciák háborús szándéka folyamatos, ezt megerősítette Yael Braun-Pivet, a francia nemzetgyűlés elnöke odesszai sajtótájékoztatóján. A francia politikus kijelentette, hogy minden lehetséges. 

Kifejtette, hogy Macron elnök szavai egyértelműek, semmit sem zárnak ki, minden katonai lehetőséget nyitva hagynak.

Macron kijelentésére Putyin erős fenyegetéssel reagált:

A Nyugat számos országban provokált konfliktusokat, és mégis azt állítja, hogy Oroszország maga is »meg akarja támadni« Európát. Ugyanakkor a külföldi államok maguk választják ki az eltalálandó »célpontokat«, és arról beszélnek, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába. A következmények a beavatkozókra nézve nagyon tragikusak lesznek

– jelentette ki az orosz elnök.

A háborús láz Európa több országában is tombol

„Nem akarok senkit megijeszteni, de a háború már nem a múlt fogalma” – szögezte le Donald Tusk lengyel miniszterelnök is az olasz La Repubblica lapnak adott interjújában. A lengyel kormányfő Macronnal egyetértve kijelentette, hogy bármilyen forgatókönyv lehetséges. Kiemelte: 1945 óta nem volt olyan helyzet a kontinensen, mint most.

A francia fegyveres erők készen állnak a legnehezebb konfliktusokra − nyilatkozta korábban a francia szárazföldi erők vezérkari főnöke is. 

A francia hadsereg készen áll. Bárhogy is alakul a nemzetközi helyzet, a franciák bízhatnak abban, hogy katonáik készséggel válaszolnak

– írta Schill.

Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban – jelentette be a német kancellár. Az oroszellenesség hozta össze a weimari hármakat, írta lapunk korábban. 

Az oroszok szomszédja sem zárja ki a NATO-csapatok jenlétét Ukrajnában. 

Mint arról írtunk Elina Valtonen finn külügyminiszter szerint a nyugati országoknak, köztük az Egyesült Államoknak sem kellene teljesen elleneznie azt az elképzelést, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha ott romlanak a körülmények.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételéről készített képen ukrajnai bevetésre indul egy közepes hatótávolságú Szu–34-es vadászbombázó egy oroszországi támaszpontról (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)



 



 



 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.