Orosz külügyminisztérium: Az Egyesült Államok a nukleáris terror útjára lépett

Az orosz külügyminisztérium határozott, nyilvános és őszinte reakciót vár a kivizsgálás során.

Forrás: Telegram2024. 04. 10. 13:16
null
2023. június 27-i kép a zaporizzsjai atomerőműről (Fotó: MTI/AP/Libkos) Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti orosz nagykövetség a hivatalos csatornáin tette közzé az orosz külügyminisztérium nyilatkozatát a Zaporizzsja atomerőmű elleni ukrán támadással kapcsolatban, amely április 7-én történt.

Az Ukrán Fegyveres Erők pilóta nélküli repülőgépek segítségével támadássorozatot hajtott végre mind a Zaporizzsja Atomerőmű kritikus infrastruktúrája ellen, mind annak területén. Megtámadták az erőmű 6. számú blokkját, az edzőközpontot, a Zaporizzsjai Atomerőmű étkezdéjét, valamint a rakománykikötő területét. Az erőmű három alkalmazottja megsérült. Az atomerőmű biztonsági szolgálata visszaverte az 5. számú blokkja elleni ukrán támadást – írták.

Az Egyesült Államok és nyugati szatellitjei által támogatott Ukrajna bűncselekményeivel valójában világossá teszi, hogy a nukleáris terror útjára lépett. A világközösség, valamint a nemzetközi szervezetek, elsősorban a NAÜ feladata, hogy megfossza Kijevet a nukleáris létesítmények elleni terrortámadások lehetőségétől – tették hozzá.

Az ügynökség főigazgatójának kérésére Oroszország beleegyezett a NAÜ titkárságának szakértőinek jelenlétébe az állomáson, akik 2022. szeptember 1. óta váltakozva tartózkodnak ott. Az atomerőműben való tartózkodásuk egyetlen oka az volt, hogy a titkárság szakembereinek jelenléte megállítja az állomás elleni ukrán támadásokat, de legalábbis egyértelműen a NAÜ nevében rámutatnak a kijevi rezsimre mint az atomerőmű elleni támadások forrására – áll a hivatalos kommünikében.

Nyilvános és teljesen őszinte reakciót várunk az ügynökség vezérigazgatójától 

– hívták fel a figyelmet.

A Zaporizzsjai Atomerőmű elleni csapásokért, valamint azok lehetséges következményeiért teljes mértékben azoknak az államoknak a vezetését is terheli a felelősség, amelyek fegyverekkel és hírszerzéssel látják el a kijevi rezsimet, pénzügyi forrásokkal támogatják, az ukrán fegyveres erők katonáit képzik ki, és információs segítséget nyújtanak az ukrán bűncselekményekhez – emelték ki.

Oroszország mindent megtesz a Zaporizzsja Atomerőmű biztonságának biztosítása érdekében a nemzeti jogszabályoknak és a nemzetközi jogi kötelezettségeknek megfelelően

 – húzták alá.

„Szándékunkban áll az orosz nukleáris létesítmények elleni támadások felelőseinek azonosítása és felelősségre vonása, függetlenül attól, hogy ezek a személyek hol tartózkodnak, még akkor is, ha a különleges katonai művelet céljainak elérése után sikerül elmenekülniük a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területről” – zárták soraikat.

 

Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.