Orosz–ukrán háború: ennyi civilt öltek meg a bombák

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már 289 civil halt meg taposóaknáktól és más robbanóeszközöktől, köztük 15 gyermek – mondta el Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjúban.

2024. 04. 04. 20:43
Rengeteg civil hal meg a taposóaknák miatt (Fotó: AFP/STR)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az orosz–ukrán háborúban a visszafoglalt és a frontvonalhoz közeli ukrán területek vannak a legnagyobb veszélyben. A lakosság figyelmeztetése ellenére különböző okok miatt embereket veszítünk el – fejtette ki Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. Szavai szerint sok esetben a taposóaknákat a helyiek robbantják fel, nem várják meg a hatósági engedélyt, hanem hozzálátnak a szántóföldek műveléséhez. Vannak olyanok is, akik figyelmen kívül hagyják az összes tilalmat, és veszélyes területekre mennek például gombát szedni vagy éppen sétálni. Ihor Klimenko az interjúban azt is elmondta, hogy van, aki aknát vagy valamilyen lőszert talál, és a helyszínen megpróbálja szétszedni, vagy hazaviszi. Kérdés, hogy miért teszik ezt, de testi épségükkel, időnként az életükkel fizetnek ezért a felfoghatatlan kíváncsiságért – figyelmeztetett.

A problémára az UNICEF is felhívta a figyelmet, amely egy videóban kiemelte, hogy nagyon sok gyerek szenved olyan sérüléseket, amelyeket életük végéig magukon hordoznak. 

Borítókép: Rengeteg civil hal meg a taposóaknák miatt (Fotó: AFP/STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.