Orosz–ukrán háború: Kína minden békés rendezésre irányuló erőfeszítést támogat

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Pekingben fogadta Olaf Scholz német kancellárt, és megbeszélésükön a kölcsönös együttműködés fontosságát és annak potenciális előnyeit hangsúlyozta.

Forrás: MTI2024. 04. 16. 11:07
Chancellor Scholz in China
Hszi Csin-ping, Kína elnöke fogadja Olaf Scholz szövetségi kancellárt (SPD) az Állami Vendégházban. Fotó: MICHAEL KAPPELER Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi szerint hatalmas potenciál van a Kína és Németország közötti, mindkét fél számára kölcsönösen előnyös együttműködésben, amelyet véleménye szerint ki kell használni. Közölte, hogy a Kína és Németország közötti együttműködés nem „kockázat”, hanem garancia a stabil kapcsolatokra és lehetőség a jövőre nézve, számolt be az MTI.

Olaf Scholz német kancellár (SPD) Hszi Csin-pinggel, Kína elnökével szemben ül a State Guest House-ban folytatott tárgyalások során. (Fotó:  dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)
Olaf Scholz német kancellár (SPD) Hszi Csin-pinggel, Kína elnökével szemben ül a State Guest House-ban folytatott tárgyalások során (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)

A kínai elnök hozzátette, hogy a Németországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődni fognak, amíg mindketten tiszteletben tartják egymást, és a vitás kérdések fenntartása mellett keresik a „közös pontokat”.

 

– A kétoldalú kapcsolatokat hosszú távú és stratégiai szemlélettel kell mindenre kiterjedően megközelítenünk és fejlesztenünk

– mondta Hszi a német kancellárnak.

Arról is beszélt, hogy országaik ipari és beszállítói láncai mélyen összefonódnak, piacaik pedig nagymértékben függnek egymástól.
Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Hszi felszólította az összes érintett felet, hogy dolgozzanak együtt a béke mielőbbi helyreállítása érdekében és a konfliktus ellenőrizhetetlenné válásának megállításában.

Megerősítette, hogy Kína minden békés rendezésre irányuló erőfeszítést támogat, beleértve egy nemzetközi békekonferencia megtartását is, amelyet Oroszország és Ukrajna is elismer, mindkét fél egyenlő részvételével.

– Egyszer majd Németországban és Európában is lesznek kínai autók. Az egyetlen dolog, aminek mindig világosnak kell lennie, hogy a versenynek tisztességesnek kell maradnia

– mondta Scholz a sanghaji Tongji Egyetem diákjainak.

– Más szóval, hogy ne legyen dömping és túltermelés, és a szerzői jogokat se sértsék meg – mondta Scholz.

Federal Chancellor Olaf Scholz in Baden-Württemberg
Olaf Scholz német kancellárt (M, SPD) üdvözölte Ola Källenius (l), a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának elnöke és Ergun Lümali (r), a Mercedes-Benz Group AG elnöke. a Mercedes-Benz AG Általános Üzemi Tanácsa a Mercedes-Benz baden-württembergi Sindelfingen-i gyárában tett látogatása során (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Christoph Schmidt)

A német kancellárt a Mercedes-Benz elnöke és a BMW vezérigazgatója is elkísérte az ázsiai országba, hangsúlyozva a kínai piac fontosságát Európa legnagyobb gazdasága számára. Ola Kallenius, a Daimler vezérigazgatója Pekingben elmondta, hogy a kínai–német gazdasági kapcsolatokat nemcsak fenntartani, hanem fejleszteni is kell.

– Egy ilyen nagy piacról való visszavonulás nem alternatíva, ehelyett a pozíciónkat kell megerősíteni – mondta Kallenius a német vállalat kínai stratégiájáról.

Hasonlóan vélekedett a BMW vezérigazgatója is Németország legnagyobb kereskedelmi partneréről, Oliver Zipse véleménye szerint több lehetőséget látnak Kínában, mint kockázatot.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly szeptemberben bejelentette, hogy versenyjogi vizsgálatot indítanak az elektromos autóknak nyújtott kínai támogatások által okozott piaci torzulások felmérésére. Ahogy akkor fogalmazott: „a globális piacokat elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók”. 

Jelezte azt is, hogy amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy Peking megsérti a nemzetközi kereskedelmi jog szabályait, Brüsszel büntetővámokat vet majd ki a kínai járművekre. A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA azonban ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana. 

– A kínai iparnak nyújtott állami támogatásokkal szemben jelenleg fontolgatott uniós intézkedések „nem oldanák meg a német autóipar előtt álló kihívásokat – éppen ellenkezőleg” – jelentette ki Hildegard Müller, a szövetség elnöke. 

Müller szerint mindkét félnek a párbeszédre kellene törekednie az EU kínai szubvenciók ellen indított vizsgálatai során. A Kínával folytatott jelenlegi üzleti kapcsolatok ugyanis „számos munkahelyet biztosítanak Németországban”.

Az év első három hónapjában tíz százalékra nőtt az egy évvel korábbi hét százalékról a kínai modellek részesedése Németországban. Miközben más autógyártók elektromos autóinak eladásai csökkentek, a kínai beszállítók növelni tudták eladásaikat.

Borítókép: Hszi Csin-ping, Kína elnöke fogadja Olaf Scholz szövetségi kancellárt (SPD) az Állami Vendégházban (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.