Zelenszkij a teljes csőd szélére sodorná Ukrajnát + videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy ukrán televíziónak adott interjú során elmondta, hogy már nincs választásuk, készek akár hitelre is segélycsomagot kapni az Egyesült Államoktól. A befagyasztott orosz eszközökre térve elmondta, hogy minél hamarabb meg kellene lépni azt, hogy Ukrajna hozzájusson a több száz milliárd dolláros vagyonhoz.

2024. 04. 07. 8:01
President Joe Biden hosts Ukraine's President Volodymyr Zelensky
Fotó: Mandel NGAN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna azt fontolgatja, hogy katonai segélycsomagot kap az Egyesült Államoktól hitelre – írja az Unian hírügynökség, idézve Volodimir Zelenszkij az 1+1 ukrán televíziós csatornának adott interjúját. Az ukrán elnök elmondta, hogy jelenleg sok lehetőséget mérlegelnek. Megosztotta, hogy nemrég Ukrajnában járt egy amerikai szenátor, aki felvetette a hitel lehetőségét. Zelenszkij közölte, bármilyen lehetőségbe beleegyeznek.

Ha felajánlanák, hogy ma hitelre adják a csomagot, vagy egy év múlva ingyen, csak ma mondanánk igent. Itt nincs választás. Túl akarunk élni és győzni akarunk. Ezt különböző módokon próbáljuk elérni

– mondta Zelenszkij. 

A befagyasztott orosz vagyonra térve elmondta, hogy kifejezetten hálás akkor, amikor a britek azt mondják, hogy a több száz milliárd dolláros vagyont adják Ukrajnának. Megjegyezte, hogy ez nemcsak a szavak szintjén kellene megnyilvánuljon, hanem meg kellene lépni ezt a döntést.

Hozzátette, hogy ezt a pénzt a hazai termelés fejlesztésére lehetne fordítani. Az azonban nem biztos, hogy amerikai fegyverek vásárlására lehetne költeni, mivel ehhez az ország politikai döntése szükséges.

Zelenszkij azt is megmagyarázta, hogy miért nem sietnek az országok Ukrajnának adni a befagyasztott orosz pénzeket. Álláspontja szerint más országok vezetői attól tartanak, ha a vagyon ukrán kézre kerülne, akkor már nem kamatozna, nem hozna hozamokat. A hírügynökség megjegyzi, korábban Zelenszkij a CNN-nek adott interjúban elmondta, hogy amerikai segítség nélkül Ukrajna számára nehéz lenne nemcsak új eredményeket elérni a harctéren, hanem idén is folytatni a védekezést.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távozik, miután sajtótájékoztatót tartottak a washingtoni Fehér Házban, 2023. december 12-én (Fotó: AFP/Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.