Zelenszkij régi üzlettársa hangosan ellenzi Ukrajna politikáját

Nem tudom nézni, ahogy Puskin emlékműveit lerombolják az országban – mondta egy interjúban Borisz Sefir, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi üzlettársa. A Németországban élő férfi szerint a háborúnak nem lesz győztese, Oroszországgal pedig baráti kapcsolatra kellene törekedni.

Forrás: Szabad Európa Rádió2024. 04. 05. 15:10
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Berlin, 2024. február 16. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabad Európa Rádió ukrán riporterének nyilatkozott Borisz Sefir, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi üzlettársa, akivel együtt alapították a Kvartal 95 elnevezésű céget. A társaság szórakoztató televíziós műsorokat gyártott, például ilyeneket:

Sefir elmondása szerint már kiszállt a cégből, a tulajdonrészét pedig átruházta a testvérére, Szerhijre, aki egészen március végéig Zelenszkij egyik közeli munkatársa volt. Borisz Sefir azonban nézetkülönbségeik miatt olyannyira eltávolodott Zelenszkijtől, hogy az már fel sem veszi neki a telefont.

A Németországban élő férfinak többek között az nem tetszik, ahogy jelenleg az orosz kultúrával bánnak Ukrajnában.

Nos, tudja, én oroszul beszélek. Szeretem az orosz nyelvet, az orosz kultúrát… Nem tudom nézni, ahogy Puskin emlékműveit lerombolják az országban. (…) Ismerem az ukrán nyelvet, tökéletesen beszélem. De az anyanyelvem az orosz, nem nemzeti alapon. Csak egész életemben oroszul tanítottak. A szüleim is azt beszélték. Úgyhogy nem fogom feladni ezt a nyelvet. És ami most az orosz nyelvvel történik, az szerintem helytelen

– magyarázta Sefir.

A korábbi üzletember annak a véleményének is hangot adott, hogy Ukrajnának a jó kapcsolatok kiépítésére kellene törekednie Oroszországgal.

Remélem, hogy nagyszerű kapcsolataink lesznek Oroszországgal

– mondta.

A riporter kérdésére, miszerint Ukrajnának inkább Oroszországgal kellene barátkoznia az Európai Unió helyett, helyeslően válaszolt.

A háború kimenetelével kapcsolatban nem különösebben optimista Zelenszkij korábbi üzlettársa.

Szerintem nem lesz győztes. Lesz valamiféle megállapodás. Nekünk engednünk kell, nekik pedig le kell mondaniuk valamiről. (...) Ezért valamiféle békét kell kötnünk. De nem én vagyok az, aki dönt. Soha nem hittem, hogy nekem van teljesen igazam. Ez csak az én véleményem. Úgy gondolom, hogy tárgyalnunk kell valamiről. És szeretném, ha ez inkább előbb, mint utóbb megtörténne

– hangsúlyozta Borisz Sefir.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.