Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az orosz–ukrán háború tovább eszkalálódhat Berlin döntése miatt

Németország engedélyezte a német fegyverek bevetését oroszországi katonai célpontok ellen.

Forrás: MTI2024. 05. 31. 13:47
Ukrán katonák egy német Marder harcjármû elõtt a német hadsereg észak-németországi Münsterben lévõ támaszpontján 2023. február 20-án. Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány felhatalmazta Ukrajnát, hogy Németország által szállított fegyvereket vessen be oroszországi katonai célpontok ellen – jelentette be pénteken Berlinben Steffen Hebestreit kormányszóvivő. Az utóbbi hetekben az orosz erők főleg Harkiv térségében indítottak támadásokat a szomszédos orosz területekről Ukrajna ellen – emlékeztetett a szóvivő, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának joga van megvédeni magát ezektől a támadásoktól.

Hebestreit hozzáfűzte, hogy a nemzetközi joggal összhangban Ukrajna felhasználhatja a támadások elleni védekezésre neki szállított fegyvereket, köztük a Németországból kapottakat is.

A dpa német hírügynökség szerint egyebek közt a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok és Mars-II típusú rakétavető rendszerek jöhetnek szóba oroszországi célpontok elleni támadásokra.

Ukrajna az utóbbi hetekben nyomást gyakorolt támogatóira, hogy engedélyezzék a Nyugat által biztosított fegyverek oroszországi katonai célpontok elleni bevetését. Több ország, köztük az Egyesült Államok is nagyobb mozgásteret biztosított Ukrajnának a nyugati fegyverek bevetésére. Korábban számos nyugati ország kikötötte, hogy Ukrajna ezeket a fegyvereket csak ukrán területen használhatja, hogy elkerüljék a háború eszkalációját és országuknak a konfliktusba való közvetlen bevonását.

Borítókép: Ukrán katonák egy német Marder harcjármű előtt a német hadsereg észak-németországi Münsterben lévő támaszpontján 2023. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.