Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az ukrán győzelemről kérdezték a német minisztert

A legnagyobb példányszámú német napilap kérdésére Annalena Baerbock német külügyminiszter kitérő választ adott.

Forrás: Bild2024. 05. 22. 16:08
Volodimir Zelenszkijt (L) látható, amint kezet fog Annalena Baerbock német külügyminiszterrel a kijevi megbeszéléseik előtt. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem, az emberek itt Ukrajnában, akikkel ma ismét találkoztam, bátorsággal harcolnak” – idézte Baerbock szavait a Bild.

Annalena Baerbock kedden Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki szerinte a hadiállapot idején a mandátuma lejárta után is legitim és törvényes elnök. Baerbock szerint alantas játék, hogy Moszkva előbb kirobbantja az orosz–ukrán háborút, ellehetetlenítve a választásokat, majd azt a narratívát terjeszti, hogy az elnök illegitim, mert nem választották újra.

A német külügyi tárcavezető szerint Németország Ukrajnával közösen minden problémát megold.

Az ukránok bátorságukkal nemcsak a hazájukat védik, hanem a mi békénket is, tette hozzá.

Ezért kell Ukrajnának megnyernie ezt a háborút. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez egy napon megtörténjen

– fogalmazott a külügyminiszter. 

Volodimir Zelenszkijt (balra) látható, amint kezet fog Annalena Baerbock német külügyminiszterrel a kijevi megbeszéléseik előtt (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Az ukrán néppel szolidaritást vállaló Baerbock további segítséget helyezett kilátásba a harcban álló országnak.

A német külügyminiszter kiemelte, hogy egyetért Boris Pistorius védelmi miniszterrel és Nancy Faeser belügyminiszterrel abban, hogy Németországnak a háború miatt biztonsági költségvetésre van szüksége. „Egy ilyen rendkívüli helyzetnek tükröződnie kell a költségvetésben is”  – mondta Baerbock.

Ez azt jelenti, hogy forrásokat kell biztosítanunk Ukrajna számára. Lengyelország és Németország biztonsága forog kockán.

Baerbock az ukrán fővárosban világossá tette:

Nem lehet akadálya annak, hogy több milliárdot költsünk a későbbi békére. A jelenlegi helyzet nem vezethet oda, hogy ez az orosz agresszív háború tovább terjeszkedjen Európában.

A Taurus Systems GmbH által gyártott Taurus KEPD 350 típusú német–svéd légi indítású cirkálórakéta (Fotó: AFP/Sebastian Pieknik)

Véleménykülönbség a Taurus szállítása körül

Annalena Baerbock Kijevben arról is beszélt, hogy a német kormány egyetért a Taurus nagy hatótávolságú rakéták szállításainak ügyében, azonban hozzátette:

Köztudott, hogy nekem is van erről véleményem és hogy a kancellárnak is van egy véleménye. Németországban jelenleg három párt alkot kormánykoalíciót, és mindannyiunknak közös döntést kellene hoznunk, de ilyen még nincs

 – tette hozzá a német külügyminiszter.

Borítókép: Volodimir Zelenszki ukrán elnök és Annalena Baerbock német külügyminiszter a kijevi megbeszéléseik előtt (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.