Következő mérkőzések
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Fico elleni merénylet: sok mindenre rávilágíthat a nyomozás

A Robert Fico elleni merénylet vizsgálata nem csak annak okaira világíthat rá, hanem az elkövetett szakmai hibák kapcsán is következtetésekre adhat okot, mondta el lapunknak Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

2024. 05. 23. 19:01
Pozsony, 2023. október 25. Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én. Fotó: Jakub Gavlák
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024. május 15-én Juraj Cintula merényletet követett el Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen, Nyitrabányán. Az elkövetőt a helyszínen azonnal letartóztatták, a kormányfő életveszélyes állapotban került kórházba és több órás műtéten esett át, jelenleg stabil, de súlyos állapotban van.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója (Fotó: Polyák Attila)

Ami Szlovákiában történt a múlt héten, azt minden valamirevaló európai rendvédelmi szerv és titkosszolgálat részletesen fogja kielemezni

– mondta el lapunknak Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán a szakértő úgy fogalmazott, hogy ilyenkor a védelmi szolgálatok is azt vizsgálják, hogy a biztonságiak hogy vizsgáztak, követtek-e el hibát, illetve a nyomozás eredményeit is figyelik, hogy utólag mit derítettek ki, és a jövőt illetően hasonló esetekben mire kell jobban figyelni, és milyen jelzéseket kell esetleg komolyabban venni a titkosszolgálatoknak.

– Láttuk ebben az esetben is, hogy a merénylő milyen videókon tűnt fel, hol tüntetett és milyen nézeteket vallott, ezekből is mindig tanul a titkosszolgálat – tette hozzá.

Lapunk megírta korábban, hogy a szlovák nyomozó hatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a merénylő – jelentette be Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter. A tárcavezető szerint vannak erre utaló jelek. 

Nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték. 

Matus Sutaj Estok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében „bizonyos emberek csoportja” állhat, amelynek tagjai „egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”.

A feltételezést, hogy esetleg segítői is lehettek a merénylőnek, azért kell komolyan venni, mert a terroristák vagy a magányos merénylők esetén is általában kiderül, hogy olyan támogatóik voltak, akik orientálták őket a tettük felé és arra ösztönözték őket. Így ha közvetett módon is, de részesei voltak egy-egy terrortámadásnak

– mondta Horváth József.

Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/TASR Radovan Stoklasa)

– Ugyanez igaz lehet Fico merénylőjére is, hiszen egy olyan politikai közösségben kezdett el mozogni, ami úgy tűnhetett az elkövető számára, hogy megerősítést kap tette végrehajtásához. Nem vagyok egyedül, más is így látja, ez mind-mind közvetett támogatást jelentett a számára. Ha pedig akár nemzetközi szálra is bukkannak a nyomozás során, akkor azt nagyon komolyan kell venni – hangsúlyozta a szakértő.

A merénylet az elkövetett szakmai hibákra is rámutatott, folytatta Horváth József, ami az ilyen munkát végzők napi felkészítésében résztvevőknek is tanulság. Mint mondta,

Itt nem csak a fizikai, hanem a mentális hibákra is gondolok. Látható volt a lövések eldördülése után, hogy nem a lövés irányába mozogtak a védelmi emberek, hanem attól el, így a védekezés lehetősége jelentősen lecsökkent. 

„Az is nagy szakmai hiba volt, hogy a sebesült vezető hosszú másodpercekig egyedül feküdt a földön” – mutatott rá a Horváth József.

Nagyon sok minden van, amit elemezni kell és a kiemelt személyeket védők biztonsági protokolljába be lehet, sőt, kell a későbbiekben építeni

– zárta gondolatait a biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.