Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Putyin készen áll a tűzszünetre, írja a Reuters

A Reuters hírügynökség több orosz forrásból úgy értesült, hogy Putyin a jelenlegi frontvonalak mentén kész egy tűzszünetre. Hozzáteszik, a háborúban az Oroszország által eddig megszállt területek épp elegendők arra, hogy otthon győzelemként lehessen eladni azt az orosz népnek.

2024. 05. 24. 12:08
VOLOGYIN, Vjacseszlav; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. május 22. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma elnöke megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. május 21-én. MTI/AP/Kreml pool/Alexander Kazakov Fotó: Alexander Kazakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin készen áll a háború felfüggesztésére és tárgyalások megkezdésére a jelenlegi frontvonalak mentén. Erről írt a Reuters brit hírügyökség több orosz forrásra is hivatkozva.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) orosz partnerét, Vlagyimir Putyint fogadja a minszki repülőtéren 2024. május 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (balra) orosz partnerét, Vlagyimir Putyint fogadja a minszki repülőtéren 2024. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)

A Reuters ezen értesülésekkel kapcsolatban megkereste a Kremlt is – szúrta ki a Mandiner. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője erre azt közölte: Putyin többször is kijelentette már, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre a céljai elérése érdekében; 

hozzátéve: Oroszország nem akar örökös háborút.

Andrej Belouszov közgazdász múlt heti kinevezése Oroszország védelmi miniszterévé ugyanakkor egyes nyugati katonai és politikai elemzők szerint tartós háborús alapokra helyezi az orosz gazdaságot egy elhúzódó konfliktus megnyerése érdekében – olvasható a Reuters cikkében.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Annalena Baerbock német külügyminisztert fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2024. május 21-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Annalena Baerbock német külügyminisztert fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2024. május 21-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ukrán illetékesek nem nyilatkoztak a Reutersnek. Volodimir Zelenszkij elnök mindeddig a teljes győzelmet, az eredeti ukrajnai területek teljes visszaszerzését tartotta ukrán háborús célnak. A Reuters egyik orosz forrása szerint Putyin a háború ezen, épp az oroszoknak kedvezőbb pillanatát használná fel arra, hogy a háborút maga mögött hagyja.

Egy további nagy előrenyomulás érdekében nagyszabású mozgósítást kellene elrendelni Oroszországban,

amit viszont a források szerint Putyin nem akar.

Két forrás pedig azt mondta: a háborúban az Oroszország által eddig megszállt területek épp elegendők arra, hogy otthon győzelemként lehessen eladni azt az orosz népnek.

Zelenszkij többször is kijelentette, hogy Putyin feltételei nem jelenthetik a béke alapját – írja a Reuters. A kijevi vezető megfogadta, hogy visszafoglalja az elveszett területeket, köztük a Krímet, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. 2022-ben aláírt egy rendeletet, amely hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította a Putyinnal folytatott tárgyalásokat.

A hírügynökség egyik forrása azt jósolta, hogy Zelenszkij alatt nem jöhet létre megállapodás, hacsak Oroszország meg nem kerüli őt és nem köt megállapodást Washingtonnal. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azonban a múlt héten Kijevben újságíróknak azt mondta, nem hiszi, hogy Putyin komoly tárgyalások iránt érdeklődne.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, az állami duma elnöke megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. május 21-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Alexander Kazakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.