Az FSZB ukrán terrorista ügynököket leplezett le

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy robbanószerkezeteket és más veszélyes eszközöket szállítottak Ukrajnából postai úton vagy buszon, és rejtekhelyeken helyezték el őket.

Forrás: TASZSZ2024. 06. 03. 17:41
Az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrségének ellenőrző csoportja arra készül, hogy 2023. december 18-án kiszálljon egy teherhajóra, hogy tiltott tárgyakat és anyagokat vizsgáljon meg, mielőtt belépne a Fekete-tenger északnyugati részén található kikötőbe. Fotó: Anatolij Stepanov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) leleplezte az ukrán titkosszolgálatok által létrehozott ügynökhálózatot, amelyet a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli katonái elleni terrorcselekményekre hoztak létre, adta hírül a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in Donetsk Oblast
Egy ukrán katona robbanóanyag-maradványokat ír alá (Fotó:  Anadolu/AFP/Diego Herrera Carcedo)

A biztonsági szolgálat munkatársai őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium hírszerzés főigazgatóságának és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak a Zaporizzsjai területen beszervezett öt ügynökét – közölte a TASZSZ-szal az FSZB.

Az FSZB krími és szevasztopoli irodájának nyomozati osztálya terrorizmus és hazaárulás gyanúja miatt indított büntetőeljárást a szabotázs- és terrorcselekmények szervezésében részt vevő személyek ellen.

Az FSZB szerint a robbanószerkezeteket elrejtették, amelyek fényképeit és koordinátáit elküldték az ukrán felügyelőknek, akik ezt követően utasították ügynökeiket egy-egy konkrét szabotázs- vagy terrorcselekmény elkövetésére.

A szabotázs- és terrorcselekmények kitervelésében részt vevő ügynökök nem ismerték egymást. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága és az Ukrán Biztonsági Szolgálat biztos volt abban, hogy ügynökeik biztonságban vannak, de az orosz FSZB teljes mértékben ellenőrizte tevékenységüket, ami lehetővé tette a terrorcselekmények megakadályozását

 – közölte az FSZB, amelynek ügynökei a csoport tagjainak otthonában házkutatást is tartottak. A vizsgálat során három használatra kész, rögtönzött bombát, öt kilogramm brit gyártmányú műanyag robbanóanyagot, hatszáz gramm TNT-t, elektromos gyújtószerkezeteket és rádióvezérlésű detonátorokat foglaltak le. Az ukrán ügynökökre életfogytiglani börtönbüntetés vár.

Borítókép: Az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrségének ellenőrző csoportja arra készül, hogy 2023. december 18-án kiszálljon egy teherhajóra, hogy tiltott tárgyakat és anyagokat vizsgáljon meg, mielőtt belépne a Fekete-tenger északnyugati részén található kikötőbe (Fotó: AFP/Anatolij Stepanov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.