Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Európában az egyik legnagyobb arányú győzelmet aratta a Fidesz–KDNP

Vegyes képet mutatott az európai parlamenti választás a szavazatok pártok közötti megoszlása szempontjából. Míg néhány országban a választók közel fele beállt egy-egy formáció mögé, máshol sokkal inkább megoszlottak a szavazatok. A Fidesz–KDNP európai viszonylatban is az egyik legmagabiztosabb győzelmet aratta.

2024. 06. 10. 8:53
Leadja szavazatát egy nő az európai parlamenti választásokon egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. június 8-án
Leadja szavazatát egy nő az európai parlamenti választásokon egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg sok országban késhegyre menő küzdelmet hozott az európai parlamenti választás, máshol meggyőző eredménnyel nyert egy-egy politikai erő. Utóbbira volt példa Magyarország is, ahol a Fidesz–KDNP az egyik legnagyobb győzelmet aratta Európában. 

Kettőmillió-tizenötezer: soha ennyi szavazatot nem kaptunk még EP-választáson, ez a valaha volt legnagyobb támogatás!

 – írta a Facebook-oldalán az eredményekkel kapcsolatban Szijjártó Péter.

A legnagyobb arányú siker Romániában született, ahol a két kormánypárt, a PSD és a PNL közös listája a szavazatok 53 százalékát szerezte meg.

A második legnagyobb arányú győzelem a máltai Munkáspárté, amely a voksok 45,26 százalékát gyűjtötte be. Szorosan a nyomában pedig ott van a harmadik helyen a Fidesz–KDNP, amely 44,3 százalékos eredménnyel nyert.

Ezzel szemben Belgiumban a Flamand Érdek úgy lett a legsikeresebb az EP-választáson, hogy csupán a szavazók 13,92 százaléka voksolt rájuk. Nem sokkal szerepelt jobban a dán Szocialista Néppárt sem, amely a szavazatok 17,4 százalékával lett a legnagyobb erő.

 

Borítókép: Leadja szavazatát egy nő az európai parlamenti választásokon egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.