Nyomást gyakorol Katar a Hamászra

Kompromisszumra igyekszik rábírni a katari miniszterelnök a Hamász palesztin terrorszervezet vezetését az izraeli túszok szabadon engedéséről szóló megállapodás tető alá hozása érdekében. Az amerikai külügyi tárca helyettes államtitkára szerint Katar szerepe kritikus az egyeztetések során.

2024. 06. 19. 10:15
Jahja Szinvar, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelős vezetője
Jahja Szinvar, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelős vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszmail Hanijével, a Hamász palesztin terrorszervezet egyik vezetőjével találkozott Katar miniszterelnöke, Mohammed bin Abdulrahman al-Száni sejk – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap. A kormányfő célja az volt, hogy kompromisszumra bírja rá a Hamászt az Izraellel kötendő túszegyezménnyel kapcsolatban.

Jahja Szinvar, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelős vezetője
Jahja Szinvár, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelős vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A megállapodás fő akadálya továbbra is a Hamász azon követelése, hogy Izrael egyezzen bele egy tartós tűzszünetbe és csapatainak teljes kivonásába az alku első szakaszában, míg Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy csak azután egyezik bele a háború befejezésébe, hogy az összes túszt szabadon engedték és a Hamászt eltávolították a hatalomból.

Eközben az amerikai szenátus bizottsági meghallgatása során Barbara Leaf, az Egyesült Államok közel-keleti ügyekért felelős helyettes államtitkára pszichopatának és messianisztikusnak nevezte Jahja Szinvár Hamász-vezetőt és 

kritikusként értékelte Katar fontosságát a túszok kiszabadításáról szóló egyeztetésekben.

Borítókép: Jahja Szinvár, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelős vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.