Putyint alábecsülte a Nyugat, mondja az elnök

A szerb államfő szerint nem vagyunk messze egy nagyobb összecsapástól. Ez hónapokon belül bekövetkezhet, sőt még az is lehet, hogy előbb – húzta alá Vucsics, aki szerint Putyin orosz elnök legyőzése a Nyugat legfőbb célja.

2024. 06. 09. 10:46
Harkiv, 2024. május 15. Orosz Sz-300-as rakéta maradványát emelik teherautóra a mentõalakulat tagjai Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy a nyugati országok jóváhagyták, hogy Ukrajna a fegyvereiket orosz területek elleni támadásokhoz használja, csak a helyzet további romlásához vezet. Erről is beszélt a Die Weltwoche-nak adott interjújában Alekszandar Vucsics. A szerb államfő úgy fogalmazott, a nyugati vezetők azt állítják, hogy Putyin egy imperialista diktátor, aki Ukrajna után más országokat is megtámadna, és ez az oka a háborúnak. A köztársasági elnök viszont ezt másként látja.

Alekszandar Vucsics szerb államfő beszédet mond Ivica Dacsics szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter (elöl, j) jelenétében a párt eredményváró rendezvényén a szerbiai önkormányzati választások napján, 2024. június 2-án Belgrádban. Az elnök szerint a Nyugat alábecsülte Putyint. (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)
Alekszandar Vucsics szerb államfő beszédet mond Ivica Dacsics szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter (elöl, j) jelenétében a párt eredményváró rendezvényén a szerbiai önkormányzati választások napján, 2024. június 2-án Belgrádban. Az elnök szerint a Nyugat alábecsülte Putyint (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Elítéljük az Ukrajna elleni támadást. De az összetettebb és bonyolultabb, ha párhuzamoz akarunk vonni, meg kell nézni, mit tettek Szerbiával 1999-ben és 2008-ban? Erre nincs válasz.

– mondta Vucsics, aki szerint Putyin most Koszovó precedensét használja fel az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. A balkáni vezető szerint ez nem jó a szerbeknek, de elismeri, az orosz elnök helyében ő is ezt tenné.

Putyin és a Nyugat sem engedheti meg magának, hogy veszítsen

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mindenki csak a háborúról beszél, a békéről pedig senki sem. A béke ma tiltott szónak tűnik. Azt mondják, győzni kell, hogy a jövőben biztosítsák a békét. Senki nem beszél a békéről és a tárgyalásokról, amelyhez az is szükséges, hogy a másik fél is ott üljön az asztalnál. Nagyon furcsa, hogy senki sem próbálja megállítani a háborút

 – jelentette ki a nyugati, háborús pszichózisban szenvedő politikusokkal kapcsolatban az elnök.

Nem mondhatom, hogy túlértékelték magukat, de lehet, hogy alábecsülték Putyint és Oroszországot

– tette hozzá Vucsics. Hozzátette: Európában úgy viselkednek, mint a nagy hősök, de azt nem mondták meg polgáraiknak, hogy súlyos árat fognak ezért fizetni. Minden vezetőnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megállítsa a háborúskodást – mondta.

A szerb elnök kifejtette, hogy a NATO és az USA nem engedheti meg magának, hogy elveszítse az ukrajnai háborút, ami számukra azt jelenti, hogy Oroszország nem nyerhet, mert úgy Európa és a kollektív Nyugat helyzete geopolitikai értelemben annyira leromlana, hogy senki sem lenne képes újraéleszteni. Hozzáteszi, hogy ez Pandora szelencéjét nyitná meg a jövőben a kollektív Nyugattal szembeni nagyobb ellenségeskedés tekintetében.

Másrészt, ha Putyin elveszíti a háborút, személyesen is veszít, de Oroszország sem létezne úgy, ahogy ma.

Amikor ez a két ellentétes oldal feszül egymásnak, látható, hogy mi minden forog kockán. Senki sem engedheti meg magának, hogy veszítsen. Ezért mondom, hogy közelebb vagyunk egy nagy katasztrófához. Az más kérdés, hogy ki hajlandó több millió embert elveszíteni emiatt. Én nem vagyok hajlandó veszíteni, és ebben nem veszünk részt

 – mondta Szerbia elnöke.

Milyen közel állunk a harmadik világháborúhoz?

Arra a kérdésre, hogy mennyire közel van a világ a harmadik világháborúhoz, a szerb elnök úgy fogalmazott, hogy nem vagyunk messze egy nagyobb összecsapástól. Ez hónapokon belül bekövetkezhet, sőt még az is lehet, hogy előbb – húzta alá.

Az az álmom, hogy megőrizzem a békét és a stabilitást. Mindent megteszek az ország megőrzéséért, biztonságáért és stabilitásáért. Ezért vigyázok minden szavamra

 – mondta Vucsics. A köztársasági elnök azt még nem tudja, hogy részt vesz-e a svájci békekonferencián, de megismételte, hogy mindkét felet szívesen látná az asztalnál.

Borítókép: Orosz Sz–300-as rakéta maradványát emelik teherautóra a mentőalakulat tagjai Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta- és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.