Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Rendőrökre támadtak az AfD ellen tüntetők

Két rendőrt bántalmaztak és súlyosan megsebesítettek szombaton Essenben a jobboldali AfD párt ellen tiltakozó tüntetők. Az AfD a nyugatnémet városban tartja kongresszusát.

2024. 06. 30. 15:07
Flyer of the far-right Alternative for Germany (AfD) party are pictured in the Grugahalle on the second and last day of the party congress of Germany's far-right Alternative for Germany (AfD) party in Essen, western Germany on June 30, 2024. The far-right AfD declared its ambition to rise to power in Germany as its party congress kicked off on June 29 with clashes between hooded demonstrators and police, just weeks after it scored record EU election results. (Photo by Volker Hartmann / AFP)
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az incidens a városháza közelében történt, ahol vasárnapig az Alternatíva Németországért (AfD) párt mintegy 550 küldöttje ülésezik – közölte az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi rendőrség közleményben.

Ismeretlen személyek fejbe rúgtak két rendőrt, majd tovább ütötték őket még akkor is, amikor már a földön feküdtek

– áll a közleményben. A két rendőr súlyosan megsérült, és kórházba kellett szállítani őket. Hét másik kollégájuk szintén könnyebben megsérült ugyanebben a támadásban. Az elkövetők elmenekültek a helyszínről.

Az esetre reagálva az AfD közösségi oldalán felhívást tett közzé az egyik feltételezett támadó fényképével, hogy aki felismeri a „baloldali erőszakos elkövetőt”, hívja a rendőrséget. 

Délelőtt tizenegy másik rendőrt is megtámadtak részben „csuklyás” tüntetők a jobboldali párt küldötteinek érkezésének megzavarására szervezett számos utcai blokád egyikén. 

A hatóságok szerint több embert letartóztattak. 

A kongresszus idejére ezer rendőrt mozgósítottak, hogy biztosítsák a biztonságot a városban, ahol a hatóságok közölték, hogy „potenciálisan erőszakos szélsőbaloldali rendbontóktól” tartanak.

A rendőrök megtámadására reagálva Nany Faeser német belügyminiszter azt írta közösségi oldalán, hogy „a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus ellen erős demokratikus erőkre és békés tiltakozásokra van szükség. De semmi sem igazolja az erőszakot”, és jobbulást kívánt a sérült rendőröknek. 

Borítókép: AfD logós szórólapok a párt kongresszusán (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.