Stoltenberg burkoltan megfenyegette Kínát Oroszország támogatása miatt

A NATO-főtitkár szerint Kína következményekkel nézhet szembe, ha továbbra is támogatja Oroszország ukrajnai háborúját.

Forrás: BBC2024. 06. 19. 9:50
NATO Secretary Jens Stoltenberg Speaks After Meeting President Biden
Jens Stoltenberg NATO-titkár a Fehér Ház előtt beszél a sajtónak, miután találkozott Biden elnökkel. Fotó: Andrew Leyden Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg szerint Peking viselkedése kétértelmű azzal, hogy támogatja Oroszország háborús erőfeszítéseit, miközben megpróbálja fenntartani a kapcsolatokat az európai szövetségesekkel.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg visits
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón az Egyesült Államok külügyminisztériumában Washingtonban, 2024. június 18-án (Fotó: AFP/Olivier Douliery)

Ez hosszú távon nem működhet

– mondta Stoltenberg washingtoni látogatásán a BBC Newsnak.

Jens Stoltenberg az interjúban kitért még a nukleáris fegyverekre és a védelmi kiadásokra is. Arra a kérdésre, hogy a NATO-tagországok mit tehetnének Kína Oroszországnak nyújtott támogatásával kapcsolatban, Stoltenberg úgy fogalmazott hogy már „folyamatban van egy megbeszélés” a lehetséges szankciókról.

Szerinte Kína „sok olyan technológiát oszt meg, amely kulcsfontosságú Oroszország számára rakéták és fegyverek gyártásához, amelyeket Ukrajna ellen használ”. Hozzátette, hogy „hamarosan fontolóra kell venni valamilyen gazdasági válaszlépést, ha Kína nem változtat ebbéli magatartásán”.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: AFP/Szergej Gunjejev/

Pekinget már most is szankciókkal sújtják Moszkva és közvetetten az ukrajnai háború támogatása miatt. A múlt hónapban az Egyesült Államok olyan korlátozásokat jelentett be, amelyek mintegy húsz, Kínában és Hongkongban működő céget érintenének.

Kína megvédte a Moszkvával folytatott üzleteit, mondván, hogy nem ad el halálos fegyvereket, és „a kettős felhasználású termékek exportját a törvényeknek és előírásoknak megfelelően kezeli”.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Fehér Ház előtt beszél a sajtónak, miután találkozott Joe Biden amerikai elnökkel (Fotó: AFP/Andrew Leyden)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.