Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Strack-Zimmermann tétovázással és a vezetői képesség hiányával vádolja Scholzot

Strack-Zimmermannt, a Bundestag tagját, a Védelmi Bizottság elnökét arról kérdezték, hogy a kancellár feladja-e makacs ellenállását a Taurus-szállítással szemben.

2024. 06. 01. 13:10
Markus Soeder bajor miniszterelnök (jobbra) és Joachim Knopf, a Taurus Systems ügyvezető igazgatója (balra) egy Taurus KEPD 350 cirkálórakéta mellett áll, miközben az MBDA európai multinacionális rakétagyártó vállalatot látogatja meg Schrobenhausenben 2024. március 5-én
Markus Soeder bajor miniszterelnök (jobbra) és Joachim Knopf, a Taurus Systems ügyvezető igazgatója (balra) egy Taurus KEPD 350 cirkálórakéta mellett áll, miközben az MBDA európai multinacionális rakétagyártó vállalatot látogatja meg Schrobenhausenben 2024. március 5-én Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FDP, a német liberális párt politikusa, aki pártja csúcsjelöltjeként indul az európai parlamenti választásokon, lemond a védelmi bizottság elnöki tisztségéről – mondta el a politikus pénteken Berlinben újságíróknak, ahol számot vetett a szövetségi politikában eltöltött hét évével.

Strack-Zimmermann tétovázással és a vezetői képesség hiányával vádolta Scholzot – kezdetben a Leopard harckocsik szállítása kapcsán, később pedig a német Taurus cirkálórakéta körüli vitában mutatkozott meg. Arról is kérdezték, hogy a kancellár feladja-e makacs ellenállását a Taurus-szállítással szemben. „Mint tudjuk, a remény hal meg utoljára” – mondja. Strack-Zimmermann azonban nem hisz ebben.

Ugyanakkor a dolgok jelenleg változóban vannak Strack-Zimmermann szerint. Az orosz támadások és a Harkiv városa közelében lévő csapatok koncentrációja egyre nagyobb nyomás alá helyezi Ukrajnát. Az USA, Franciaország és más szövetségesek engedélyezték Kijevnek, hogy az általuk szállított fegyverekkel támadjon orosz területen lévő katonai célpontokat.

Strack-Zimmermann kitért arra, kiderült, hogy a szövetségi kormány már nem kíván a német fegyverek oroszországi katonai célpontok elleni alkalmazásának útjába állni. Strack-Zimmermann tudja, hogy ebben jelentős szerepet játszott ő is.

Júniusban terjesztik be a kötelező sorkatonai szolgálatról szóló javaslatot

Az FDP nem akar semmiféle kötelező szolgálatot - és Strack-Zimmermann is az önkéntes szolgálat mellett van. Meggyőződése, hogy észszerű létszámgazdálkodással és célzott megközelítéssel elegendő katonát lehet találni. A liberálisok azonban nem akarnak elébe menni azoknak a javaslatoknak, amelyeket a védelmi minisztérium júniusban fog előterjeszteni a kötelező katonai szolgálatról.

Borítókép: Markus Soeder bajor miniszterelnök (jobbra) és Joachim Knopf, a Taurus Systems ügyvezető igazgatója (balra) egy Taurus KEPD 350 cirkálórakéta mellett áll, miközben az MBDA európai multinacionális rakétagyártó vállalatot látogatja meg Schrobenhausenben 2024. március 5-én (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.