Élő közvetítés
Franciaország
ÉLŐ
Belgium

Továbbra is a jobboldali Nemzeti Tömörülés vezeti a közvélemény-kutatásokat

A jelöltek pénteken is a szavazatokért küzdöttek az évtizedek óta legjelentősebbnek számító franciaországi választásokat megelőzően.

Forrás: The Guardian2024. 06. 29. 15:01
Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. A felirat jelentése: a váltás elkezdődik. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) megerősödött a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, így akár történelmi parlamenti többségre is esélye lehet, közölte a The Guardian amerikai lap.  

Az első fordulós szavazásra a kampány hivatalosan is véget ért pénteken éjfélkor, szombaton már nem szabad politikai tevékenységet folytatni. Az előre hozott parlamenti választások első fordulójára vasárnap kerül sor, a kampány hétfőn folytatódik, a július 7-én tartandó második fordulóig, amely után a Marine Le Pen-féle párt először veheti át a francia kormány irányítását.

Az Ipsos által pénteken közzétett felmérés szerint a Nemzeti Tömörülés támogatottsága 36 százalékon állt. 

A Les Echos francia napilap számára készített felmérés szerint a Nemzeti Tömörülés az országos szavazatok 37 százalékát szerezheti meg, két százalékponttal többet, mint egy héttel ezelőtt, míg egy másik, a BFM TV számára készített felmérés szerint a jobboldali párt 260–295 mandátumot szerezhet, ami akár abszolút többséget is jelenthet.

Az RN fiatal vezetője, a 28 éves Jordan Bardella kijelentette, hogy csak abban az esetben vállalja a miniszterelnöki pozíciót, ha pártja abszolút többséget szerez.

Borítókép: Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előre hozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. A felirat jelentése: a váltás elkezdődik (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.