Ukrajna holland F–16-osokkal csaphat le az oroszországi célpontokra

Karnyújtásnyi távolságra a világháború. A holland álláspont szerint Kijev szabadon használhatja a tőlük kapott vadászgépeket.

2024. 06. 03. 14:00
A holland légierő két F-16-os vadászgépe szállt le egy amszterdami gyakorlaton, 2016. január 26-án. (Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter megnyugtatta Kijevet, hogy a 24 darab F–16-os vadászgépet, amelyet Hollandia Ukrajnának szándékozik adományozni, nyugodtan felhasználhatják az Oroszországon belüli célpontok elleni csapásra. Ez a lépés még közelebb hozzá a világháborút.

Világháború lehet abból, hogy az ukránok a nyugati országoktól kapott F-16-os vadászgépekkel támadják az oroszországi célpontokat. (Fotó: Pixabay, wietzenu)
Világháború lehet abból, hogy az ukránok a nyugati országoktól kapott F–16-os vadászgépekkel támadják az oroszországi célpontokat. Fotó: Pixabay/wietzenu

A Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában Ollongren azt mondta, hogy Hollandia nem fog korlátozást bevezetni. Ezzel ellentétes álláspontot képvisel, mint a szomszédos Belgium. Alexander De Croo belga miniszterelnök ugyanis figyelmeztette Kijevet, hogy ne használja a tőlük kapott F–16-os gépeket az orosz légtérben.

Nincs belga stílusú korlátozás

 – mondta Ollongren. – Csak arra kérjük őket, hogy az ENSZ alapokmányában megfogalmazott önvédelemhez való nemzetközi jog talaján maradjanak, ami azt jelenti, hogy az önvédelem során katonai célpontokat ellen támadjanak – szögezte le Ollongren.

Az oroszok viszont egyre keményebb figyelmeztetéseket fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy az ukránok nyugati fegyverekkel mérhetnek csapásokat Oroszországban található célpontokra. Mint arról legutóbb beszámoltunk, Moszkva óva inti az Egyesült Államokat attól, hogy olyan hibákat kövessen el, amelyek végzetes következményekkel járhatnak – mondta Szergej Rjabkov. 

Az orosz külügyminiszter-helyettes azután tette az egy esetleges világháború kitörését is előrevetítő nyilatkozatát, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Kijevnek, hogy amerikai fegyverekkel támadásokat hajtson végre oroszországi célpontok ellen.

 

Borítókép: A holland légierő két F–16-os vadászgépe száll le egy amszterdami gyakorlaton 2016. január 26-án (Fotó: ANP/AFP/Remko de Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.