Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Világháborús bejelentést tett a német vezető, lehetséges forgatókönyv, hogy NATO-csapatok menjenek Ukrajnába

Lehetséges forgatókönyv a NATO-csapatok bevetése, ha erre van szükség az ukrán győzelemhez, még akkor is, ha ezzel a német lakosság jelentős része nem ért egyet – mondta a német politikus a kiszivárgott információk szerint.

Forrás: Mandiner2024. 06. 06. 13:30
Pabrade, 2024. május 29. Német katonák célra tartanak a Grand Quadriga 2024 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2024. május 29-én. Az európai védelmi mûveleteket szimuláló NATO-gyakorlaton több mint 12 ezer német katona vesz részt. A Grand Quadriga 2024 a német szárazföldi erõk legnagyobb hadgyakorlata az ukrajnai orosz háború 2022 februári kezdete óta. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek joggal félnek az orosz–ukrán háború eszkalációjától – idézi Barbel Bast, a Bundestag elnökét a Europe Right Now, amely összefoglalójában több bizonyítékot is megemlít ennek alátámasztására – szúrta ki a Mandiner. A portál rámutat, hogy egy évvel ezelőtt Olaf Scholz német kancellár még azt hangsúlyozta, mindenképpen tárgyalni kell Oroszországgal, különben aligha ér véget a háború, valamint leszögezte, mindenáron meg kell akadályozni a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontációt.

Olaf Scholz német kancellár a Max Morlock stadion lelátóján a Németország-Ukrajna felkészülési labdarúgó-mérkőzésen Nürnbergben 2024. június 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
Olaf Scholz német kancellár a Max Morlock stadion lelátóján, a Németország-Ukrajna felkészülési labdarúgó-mérkőzésen, Nürnbergben 2024. június 3-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ehhez képest ma már a németek a franciákkal közösen tankokat gyártanának Ukrajnában, valamint engedélyt adtak arra, hogy az ukránok felhasználhatják a fegyvereiket az önvédelem mellett az oroszországi területek megtámadására is, írta meg a Mandiner. A német védelmi miniszter egyenesen úgy fogalmazott: készen kell állniuk a háborúra.

A német kormány álláspontjának radikális változtatása nem volt előjel nélküli – hívja fel a figyelmet a portál. Szűk két évvel ezelőtt Annalena Baerbock sokat kritizált német külügyminiszter azt mondta,

segíteni kell Ukrajnának, mindegy, mit gondolnak a német választók,

és bár utólag azzal magyarázkodott, hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, ezt a mondatot akkor is nehéz sokféleképpen értelmezni.

A Német Szociáldemokrata Párt januári állásfoglalása kimondja, Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, így aztán sokan kételkednek abban, hogy Olaf Scholz kancellár meddig tart ki véleménye mellett, mely szerint nem küld katonákat az ukrán frontra, hiába kéri ezt Emmanuel Macron. Sőt, a fent idézett Barbel Bas ki is mondta zárt ajtók mögött, hogy

lehetséges forgatókönyv a NATO-csapatok bevetése, ha erre van szükség az ukrán győzelemhez, még akkor is, ha ezzel a német lakosság jelentős része nem ért egyet.

Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek adott nagyinterjújában leszögezte, a leendő új NATO-főtitkárral szeretnének kötni egy megállapodást arról, hogy nem fogunk részt venni a NATO oroszokkal szembeni ukrajnai hadműveleteiben akkor sem, ha NATO-tagok vagyunk. 

Megőrizzük a tagságunkat, de NATO-területen kívül nem akarunk katonai akcióban részt venni, erre meg kell hogy legyen a lehetőségünk. Jogilag most is megvan, de elvárjuk, hogy ezt egy politikailag elfogadott, szalonképes pozíciónak nyilvánítsák

 – mondta a kormányfő.
Borítókép: Német katonák célra tartanak a Grand Quadriga 2024 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2024. május 29-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.