Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Washington feloldotta az ukrán neonáci Azov alakulattal szembeni korlátozásokat

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte amerikai fegyverek szállítását az ukrán Azov Brigádnak, amelynek tagjai nyíltan ultranacionalista és neonáci nézeteket vallanak. A fegyverek szállítását korábban korlátozták az egység gyűlöletkeltő ideológiához való kötődése miatt. A döntést az Azov Brigád, az egykori milícia, amely jelenleg már az ukrán nemzeti gárda része, külügyminisztériumi felülvizsgálatát követően hozták meg.

Forrás: The Washington Post2024. 06. 11. 10:37
Az Azovi Brigád tagjai részt vesznek néhai bajtársuk temetésén 2024. május 10-én. Fotó: Roman PILIPEY Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-kormányzat engedélyezni fogja, hogy egy ukrán katonai egység, amelynek múltja megkérdőjelezhető, amerikai fegyvereket használhasson

– közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn, miután feloldotta az évekkel ezelőtt elrendelt tilalmat, amelyet a csoport származásával kapcsolatos washingtoni aggodalmak miatt vezettek be, írta a The Washington Post.

Az Azov Brigád harcosai és más katonák jelzőlámpákat tartanak az  Azovi-dandár egyik katonájának a temetésén. (Fotó: AGFP/Roman PILIPEY)
Az Azov Brigád harcosai és más katonák jelzőlámpákat tartanak az  azovi dandár egyik katonájának a temetésén. (Fotó: AGFP/Roman Pilipey)

Az Azov-dandár, széles körben arról ismert, hogy kitartóan, de végül sikertelenül védte a mariupoli Azovsztal acélművet, és különösen hatékony erőként tartják számon, írja a lap.

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt tiltották meg nekik az amerikai fegyverek használatát, mert amerikai tisztviselők szerint rasszista, idegengyűlölő és ultranacionalista nézeteket vallottak, és az ENSZ emberi jogi tisztviselői humanitárius jogsértésekkel is vádolták a csoportot.

„Alapos vizsgálat után az ukrán 12. különleges erők Azov-dandárja átment az amerikai külügyminisztérium által végzett Leahy-ellenőrzésen” – áll az ügynökség közleményében.

Az úgynevezett „Leahy-törvény” megakadályozza, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújtson olyan külföldi egységeknek, amelyekről hitelt érdemlően megállapították, hogy súlyos emberi jogi jogsértéseket követtek el.

A külügyminisztérium közleménye szerint „nem találtak bizonyítékot” ilyen jogsértésekre.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor oldották fel a tilalmat, és azt sem, hogy az amerikai fegyverek eljutottak-e már az Azov harcosaihoz. Sem az Azov vezetése, sem az ukrán kormány nem válaszolt a kérdéseikre, írják.

A tilalom eltörlése az ukrán tisztviselők egyik legfontosabb kérése volt, akik szerint a dandár hatékonyabb lehetett volna az Azovsztal 2022-es védelme során, ha hozzáférhetett volna az amerikai fegyverekhez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már régóta az Azov-zászlóalj rasszista és ultranacionalista irányultságát idézi annak példájaként, hogy az ukrán katonák és kijevi vezetők neonácik. Az amerikai politika változása valószínűleg újra fel fogja éleszteni ezeket az orosz kritikákat, mutatott rá a lap.

Az egység fő társalapítója, Andrij Bileckij a 2000-es években egy fehér fajvédő szervezet tagja volt. Azóta mérsékelte retorikáját, és tagadja a neonácizmussal való kapcsolatát. Ennek ellenére sok Azov-harcos továbbra is náci tetoválásokat és a Harmadik Birodalomhoz kapcsolódó emléktárgyakat visel. A brigád továbbra is a Wolfsangel szimbólummal ellátott zászlókat használ, amelyet a második világháborúban több német hadosztály is használt, köztük a 2. SS páncélos hadosztály, a Das Reich. 


 

Az Azov tavaly kihasználta új dandár státusát, és intenzív toborzási kampányt indított országszerte, amely mintegy két hónap alatt több mint ötezer új katonát hozott. 

Amerikai tisztviselők szerint mivel a 2014-es Azov-zászlóalj szerkezetileg különbözik a Nemzeti Gárda részét képező mostani dandártól, a korlátozások már nem érvényesek.

Borítókép: Az Azov Brigád tagjai részt vesznek néhai bajtársuk temetésén 2024. május 10-én (Fotó: AFP/Roman Pilipey)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.