„A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt”

„A béke magja az, amit most elültettek” − nyilatkozta a Mandinernek adott podcast-interjúban Roger Köppel a svájci Weltwoche jelenlegi és a német Die Welt korábbi főszerkesztője. Az újságíró, aki elkísérte Orbán Viktort békemissziójára Kijevbe és Moszkvába, úgy véli, hogy még ellenfelei részéről is tisztelet övezi a az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfőjét, aki tartja magát az elveihez.

Forrás: Mandiner2024. 07. 09. 9:18
Roger Köppel
Roger Köppel (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között Orbán Viktor békemissziójáról és a brüsszeli reakciókról beszélt Roger Köppel svájci újságíró, a Die Weltwoche svájci hetilap jelenlegi és a Die Welt német hetilap korábbi főszerkesztője abban a podcast-interjúban, amelyet Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője készített. A beszélgetés legfontosabb gondolatait a Mandiner szemlézte.

Orbán Viktor miniszterelnök és  Roger Köppel, a Weltwoche főszerkesztõje
Orbán Viktor miniszterelnök és Roger Köppel, a Weltwoche főszerkesztője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország miniszterelnökeként a saját súlycsoportja felett játszani. Ezt a politikai sikerének köszönheti, annak, hogy egy karizmatikus politikus, aki tartja magát az alapelveihez – akkor is, ha kritizálják. Mindig a jókat kritizálják az életben, a rosszakat nem, azok hamar eltűnnek. Ez is mutatja, hogy nagy tisztelet övezi a magyar kormányfőt, az ellenfelei még félnek is tőle

− fogalmazott a svájci publicista.

Az Európai Uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mert mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A nárcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen. Ebben a háborúban az Európai Unió sajnálatos módon láthatatlan tényező: utasításokat fogad el Washingtonból és Kijevből

− kritizálta Brüsszel tehetetlenségét Köppel.

Ami a hazámat illeti, nem várható el, hogy a konkurencia és más médiaorgánumok dicsérjék az embert, ha egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy jelen legyen egy ilyen békemissziónál. Eleinte megpróbálták elhallgatni az utazást. A vasárnapi újságokban viszont megfordult a trend. Néhány újságíró-kolléga gratulált, hogy nagyszerű, amit Orbán csinál – majd meglátjuk, hogy le merik-e ezt írni.

Az ilyen történelminek is mondható események ki fognak váltani valamit. A béke magja az, amit most elültettek. És elkerülhetetlenül hatást fog kifejteni.

− hangsúlyozta a főszerkesztő.

Köppel a német politikai helyzetről is szót ejtett. 

A német politikusok örülnének, ha a német nép nélkül kormányozhatnának. Igazából azt is teszik. A választásokkor mindent megígérnek, aztán sutba dobják azokat. Egyáltalán nem veszik komolyan a népet Németországban

− vélekedett az újságíró.

Köppel pimaszságnak tartja, hogy Magyarországot oroszbarátsággal vádolják. 
 

Fontos, hogy ez a kezdeményezés egy olyan országból induljon ki, amely Németország és Oroszország között fekszik. Egy közepes vagy kisebb országból, amelyik annyit szenvedett az oroszoktól, mint Önök. Pimaszságnak tartom, hogy a magyarok és Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát.

Ha magyar lennék, dührohamot kapnék ettől

− fogalmazott a Mandinernek adott interjúban Roger Köppel.

Borítókép: Roger Köppel (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.