Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A nemzetközi sajtó Orbán Viktor kijevi látogatásáról cikkezik

Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke Kijevben azt kérte az ukrán vezetőtől, hogy fontoljon meg egy határidőhöz kötött tűzszünetet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására. A nemzetközi lapok a békeszándék mellett a két ország közeledését emelték ki.

2024. 07. 03. 9:17
Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatón vett részt Kijevben, 2024. július 2-án. Fotó: STR Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Media Briefing Of Prime Minister Of Hungary And Ukrainian President Volodymyr Zelensky In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egy közös sajtótájékoztatón beszél Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Fotó: NurPhoto/AFP/STR/

Orbán Viktor béketeremtő szerepet játszott Ukrajnában, mutatott rá a Politico.

A brüsszeli lap Zelenszkij ukrán elnököt idézte, aki szerint „Ez azt mutatja, hogy Magyarország kész hatékonyan dolgozni a valódi, hosszú távú biztonság visszatéréséért” 

Orbán a tűzszüneti felhívást meglepetésszerű ukrajnai látogatása során tette. Ez a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás hangos bírálójának első ukrajnai látogatása volt a háború kezdete óta, írt erről a France 24.

A Washington Post a látogatás kapcsán azt emelte ki, hogy az egy nappal azután történt, hogy Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának hat hónapos soros elnökségét, és ritka gesztus volt a szomszédos országok vezetői közötti feszült viszonyban.

A brit Reuters a magyar miniszterelnök által javasolt tűzszünet kapcsán Zelenszkij külpolitikai tanácsadóját Ihor Zsovkvát idézte, miszerint 

„Mi azt mondjuk, hogy Ukrajna valóban békét akar magának, ez logikus... Ehhez van egy eszközünk – a békecsúcs” utalva Kijev azon törekvésére, hogy globális koalíciót hozzon létre a békéről alkotott elképzelése támogatására.

Az Al Dzsazíra azt emelte ki, hogy 

Magyarország javítani kívánja kapcsolatait Ukrajnával, és felajánlotta, hogy segít modernizálni az ország gazdaságát, ezzel nyilvánvalóan békejobbot nyújtva rég nem látott szomszédjának.

Zelenszkij elismerte a támogatást, de hangsúlyozta, hogy Ukrajnának „igazságos békére” van szüksége, miután több mint két éve harcol Oroszország inváziója ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője részt vesz az orosz elnök és a japán miniszterelnök találkozóján a moszkvai Kremlben 2017. április 27-én (Fotó: AFP/Szergej Karpukhin)

Az orosz sajtó Orbán Viktor kijevi látogatása kapcsán azt emelte ki, hogy nem Magyarország, hanem az Európai Unió érdekei fognak érvényesülni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára Orbán és Zelenszkij találkozójára úgy reagált, hogy a magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell határozottan megvédeni országa érdekeit. A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy a magyar hatóságok nem vették fel a kapcsolatot Moszkvával Orbán kijevi látogatása előtt és azt is mondta, hogy a Kreml nem vár semmit ettől a látogatástól.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatón vett részt Kijevben, 2024. július 2-án (Fotó: NurPhoto/AFP/STR)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.