Deutsch Tamás: Egy nagyon erős jobboldali átrendeződés zajlik a világban

Patrióták Európáért pártszövetség, Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója és Magyarország soros elnöksége – ezekről a kérdésekről beszélgettünk Deutsch Tamással. A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint a jobboldali pátszövetség „egy komoly erővel rendelkező politikai frakcióvá fog válni”.

2024. 07. 08. 5:05
Deutsch Tamás Fotó: Földházi Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Patrióták Európáért pártszövetség már most erős alapokon áll. A portugál Chega párt elnöke bejelentette, hogy része kíván lenni a pártszövetségnek, a spanyol Vox szintén csatlakozott az új, hazafias erőhöz. Széles körű támogatásra számítanak?

– Nagyon pozitív a fogadtatása a cseh ANO párt elnökének, Andrej Babisnak, az Osztrák Szabadságpárt elnökének, Herbert Kickelnek és a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak a kezdeményezésének. Ez az új kezdeményezés több szempontból is szimbolikus jelentőségű. Egyrészt három közép-európai ország elkötelezetten nemzeti politikát, szuverenista politikai irányvonalat képviselő pártjai kezdeményezték, másrészt egy új, jobboldali, perspektivikus frakcióról van szó, amely hosszú távra meghatározott célokkal és megvalósítási tervvel állt elő. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mind a három kezdeményező párt megnyerte az európai parlamenti választást a saját országában. Itt tehát győztesek hoztak létre egy szövetséget.

A nyilvánosság előtt már megfogalmazott csatlakozó nyilatkozatokon túl azt tudom mondani, hogy a hét első felében, amikor esedékes az új frakció hivatalos megalakulása, már egy komoly erővel rendelkező politikai frakcióvá fog válni a nagy érdeklődést kiváltó, pozitív fogadtatásban részesülő Patrióták Európáért.

– A baloldal már most retteg ettől az új erőtől. Mit üzen azoknak, akik megpróbálják ellehetetleníteni a jobboldali szövetség munkáját? 

– A több évtizedes brüsszeli munkánk során megszoktuk már, hogy ha nem vagy a fősodor által „elfogadott”, jóváhagyott politikai szereplő, akkor erős ellenszélben kell elvégezni a melót. De ez sosem fogott vissza minket a terveink, a feladataink megvalósításában. Mert pontosan tudjuk, hogy a valóság pont nem ezekben az alternatív realitást teremtő, világtól elzárt balliberális, „értelmiségi buborékokban” zajlik. Pár hete, az európai parlamenti választásokon újra bebizonyosodott, hogy amíg ők továbbra is a saját maguk által teremtett virtuális világban éldegélnek, addig a valóságban egy nagyon jelentős jobboldali átrendeződés zajlik. És ez a jobboldali fordulat adta a motivációt és lendületet az új frakcióalakítási kezdeményezésünknek is. A valóságot mára már a balliberális erők és a Soros-hálózat sem tudják elfedni, a folyamatos pocskondiázásuk kiüresedett... 

– Orbán Viktor nemrég a békéről tárgyalt Kijevben és Moszkvában. A soros magyar elnökség legfőbb célkitűzésének a béke megteremtését nevezte meg. Kijelenthetjük, hogy a pártszövetségnek, leendő frakciónak is az orosz–ukrán háború megállítása a fő cél? 

– Az európai emberek békét akarnak, ez nem is kérdés. A választások tétje a háború vagy béke közötti döntés volt, és a választók pontosan tudták, hogy a kérdés igazából az, hogy választóként ki várja azt a politikusától, hogy egy háborús helyzetben gyakorlati politikai lépéseket is tegyen a háború mielőbbi befejezése érdekében. Ugyanis ma a gyakorlatban az Európai Unióban nettó háborúpárti politika zajlik: pénzt, fegyvert és politikai támogatást nyújtanak a háború elmélyítése érdekében.

Képmutatás a javából, hogy a brüsszeliek arról papolnak, hogy békét szeretnének, de szerintük ehhez most még több fegyvert, még több pénzt, meg még több politikai támogatást a háború fokozására kell fordítanunk...

Orbán Viktor ukrajnai látogatása egy nagyon jól végiggondolt és a sikerességet is magában hordozó diplomáciai kezdeményezés volt. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozíciójába lépő magyar miniszterelnök érdemi diplomáciai lépést tett a mielőbbi béke elérése érdekében. A háború kezdete óta ilyen jelentős kezdeményezés a tűzszünetre még nem fogalmazódott meg. 

– Mire elegendő hat hónap az Európai Unió Tanácsának vezető pozíciójában? 

– Inkább úgy mondanám, hogy Magyarország az Európai Unió munkájának a főszervezője lesz az előttünk álló hat hónapban. Az uniós döntéshozatalban korábban már elindult, és ebben a félévben is asztalon levő ügyek minél hatékonyabb szervezője. Olyanok leszünk, mint egy színházi előadásnál egy jó dramaturg. Aki nem a főszereplő, nem is a rendező, de ő az, aki egy szövegkönyvet, egy darabot, egy irodalmi művet színpadra állít. Ő az, aki azt a textust megfogalmazza, ami a keretét adja, vagy a lehetőségét teremti meg a jó színházi előadásnak. Tudjuk jól, hogy minden siker alapja a tökéletes tervezés és szervezés. Márpedig a soros elnökség betöltése a tagállamok kormányainak hatalmas szervezési feladatokat ad. Mindezeken túl szükség van egy magas színvonalú soros elnöki programra is, amely közös célokat fogalmaz meg és meghatározott feladatokat állít a soros elnökséget betöltő tagállamoknak. Mi, magyarok az unió versenyképességének növelését tűztük ki célul.

Azért arról se feledkezzünk meg, hogy a magunk mögött hagyott időszakban a balliberális brüsszeli fősodor minden kicsinyes politikai fegyverét igyekezett bevetni – már sokadjára sikertelenül – , hogy hazánk ne kerülhessen a soros elnökség élére.

Ezeken a politikai támadásokon felemelkedve, gördülékenyen, dinamikusan és nagy sikerrel indult el a múlt héten a magyar EU-elnökség. 

– Mit vár a következő időszaktól, amikor hivatalosan is megalakul a frakció? 

– Már várom, hogy megtörténjen, ez egy nagy esemény lesz. Utána lesz nagyjából egy bő negyedóránk ennek örülni, majd meg is kezdődik a fegyelmezett munka és felkészülés az Európai Parlament alakuló ülésére az új és erős frakciónkban. Azt már most bátran ki merem jelenteni: a frakciónk megalakulásával az Európai Parlament működésében egy új időszak kezdődik. Egy teljesen más megközelítést képviselő, teljesen más testtartású, teljesen más politikai stratégiát követő frakció jelenik meg a porondon.

Borítókép: Deutsch Tamás (Fotó: Földházi Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.